i20 N «πατάει» Polo GTI και Fiesta ST (+video)

Η ένταση έχει ανέβει σε πρωτόγνωρα επίπεδα για τα μικρά hot hatches. Ο ερχομός του Hyundai i20 N όχι απλά ανακάτεψε, αλλά έριξε κηροζίνη στη θράκα της κατηγορίας. Τι έχουν να πουν για αυτό τα Ford Fiesta ST και VW Polo GTI;

Το carwow πήρε τα τρία μίνι «πυραυλάκια» και τα έθεσε προ των ευθυνών τους. Ο νέος εμφανίζεται και ο ισχυρότερος όλων, καθώς το i20 N συνδυάζει τη μεγαλύτερη ισχύ με το χαμηλότερο βάρος. Τα 204 άλογα του τετρακύλινδρου 1.6 τούρμπο συνδυάζονται με 1.190 κιλά, έχοντας ένα 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο και μπλοκέ διαφορικό να περνούν την ισχύ στο δρόμο από τον εμπρός άξονα. Μπλοκέ και 6άρι μηχανικό έχει επίσης το Fiesta, όπου ο τρικύλινδρος 1.5 EcoBoost παράγει 200 άλογα και έχει να κινήσει 1.255 κιλά. Το Polo είναι το βαρύτερο, με 1.355 κιλά, και ισοδύναμο με το Ford στα 200 άλογα. Ωστόσο, έχει τα περισσότερα κυβικά (2.0 ΤSI), τη μεγαλύτερη ροπή (320 Nm αντί 275 Nm του Hyundai και 290 Nm του Ford) και 6άρι αυτόματο διπλού συμπλέκτη.

Η διαφορά στην αναλογία κιλών ανά ίππο όμως, είναι ενδεικτική. Το i20 N βρίσκεται στα 5,85, τη στιγμή που το Polo GTI είναι σχεδόν 1 κιλό/ίππο πάνω (6,77) και το Fiesta διατηρείται πιο κοντά, στα 6,27. Μαζί με την έλλειψη μπλοκέ στο VW, η κατάσταση γέρνει ολοκληρωτικά υπέρ του κορεατικού hot hatch. Το οποίο τελικά ισοπεδώνει τους δυο ανταγωνιστές, αφήνοντάς τους να μάχονται για την δεύτερη θέση (ή την αποφυγή της τελευταίας, αν προτιμάτε).

Get it on Google Play Download on the App Store