Όλα τα Honda Civic Type R στην πίστα! (+video)

To όνομα «Type R» έχει λάβει πλέον θρυλικές διαστάσεις. Μπορεί να ξεκίνησε το 1992 από το NSX, ως NSX-R, και να έγινε ευρύτατα γνωστό από το Integra, όμως ήταν τα γρήγορα Civic που εδραίωσαν και γιγάντωσαν τον μύθο. Και σήμερα θα τα δούμε όλα μαζί, να «λυσσάνε» τα VTEC και να εξαντλούν το όριο των στροφομέτρων τους.

Οι εκλεκτοί συνάδελφοι του Lovecars πήραν όλες τις γενιές του Civic Type R (και ένα τρίθυρο Civic 1ης γενιάς, για τον ρομαντισμό) και τα αμόλησαν στην πίστα. Σκοπός τους, φυσικά, δεν ήταν η ανάδειξη του καλύτερου ή του ταχύτερου, καθώς το πρώτο από το τελευταίο απέχουν σχεδόν 140 άλογα. Ωστόσο η συναισθηματική ταύτιση και η εξέλιξη ενός μοντέλου από γρήγορο χάτσμπακ, σε «τιμωρό» sportscars –και ενίοτε supercars- είναι πιο σημαντική από οποιαδήποτε στοιχεία και αριθμούς.

Δείτε ακόμα: Eλληνικό Honda S2000 Turbo «καταπίνει» Porsche Panamera (+video)

Παρόλα αυτά, να αναφέρουμε πως το πρώτο Civic Type R κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1997 και είχε κάτω από το καπό του τον 1.600αρη Β16Β, των 182 ίππων στις 8.200 σ.α.λ. Στη συνέχεια ήρθε το -πολυαγαπημένο στην Ελλάδα- EP3, με τον 2λιτρο Κ20Α των 200 ίππων στις 7.400 σ.α.λ., για να το διαδεχτεί το γνωστό μας «διαστημόπλοιο», αλλιώς γνωστό ως FN2. Ο κινητήρας κέρδισε μόλις 1 ίππο σε σχέση με πριν και η αύξηση του βάρους είχε ως συνέπεια την ελαφριά επιδείνωση των επιδόσεων, αλλά και την κριτική από τους φίλους της Honda. Το σεντάν FD2, που κυκλοφόρησε στις αγορές της Ασίας και της Αμερικής, τα κατάφερνε αρκετά καλύτερα, καθώς με 220 ίππους και ακόμα πιο κοντό κιβώτιο από το ευρωπαϊκό το 0-100 χλμ./ώρα κατέβαινε πάνω από μισό δευτερόλεπτο (6,1 αντί 6,8 δλ.). Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που μοτέρ Type R ανέπνευσε ατμοσφαιρικά.

Διαβάστε επίσης: Η ανατομία του μοτέρ-«τιμωρού» του Honda Civic Type R (+video)

Από το FK2 της 9ης γενιάς Civic και τούδε, ανέλαβε δράση ο 2λιτρος i-VTEC Turbo. Αρχικά με 310 και στην συνέχεια 320 ίππους, βοήθησε στο να εξελιχθεί το κορυφαίο Civic στο ταχύτερο μπροστοκίνητο παραγωγής στο Nurburgring και ένα από τα πιο σεσημασμένα «όπλα» της τελευταίας δεκαετίας.

Get it on Google Play Download on the App Store