Πόσα άλογα βγάζει ο boxer των Toyota GT86/Subaru BRZ; (+video)

Όσο διθυραμβικά σχόλια έχουν αποσπάσει τα Toyota GT86/Subaru BRZ για τα εξαίρετα δυναμικά τους χαρακτηριστικά, άλλο τόσο «κράξιμο» έχουν δεχτεί για την απόδοση του κινητήρα. Και απ΄ ό,τι φαίνεται, δεν είναι όλες οι επικρίσεις άδικες.

Ο 2λιτρος ατμοσφαιρικός boxer αποδίδει -στα χαρτιά- 205 ίππους στις 7.000 σ.α.λ. και 212 Nm μεταξύ 2.600-3.000 σ.α.λ. Το βάρος είναι χαμηλό, στα 1.258 κιλά, αλλά όπως βλέπουμε το μοτέρ δίνει τον καλύτερο του εαυτό ψηλά. Ειδικά το peak της ροπής δεν έχει σχέση με τα σημερινά δεδομένα των υπερτροφοδοτούμενων κινητήρων, που «ροπιάζουν» κάτω από τις 2.000 σ.α.λ. Παρότι η ουσία των «Toyobaru» κρύβεται στην ακρίβεια των χειρισμών και την απλόχερη προσφορά οδηγικής απόλαυσης μέσω του μπλοκέ στον πίσω άξονα, αλλά και του ζυγισμένου πλαισίου, το γεγονός ότι από πλευράς επιδόσεων βρίσκονται σε επίπεδα Seat Arona FR (από στάση, γιατί σε θέμα ρεπρίζ το Arona εξαφανίζεται) -κοστίζοντας παράλληλα σχεδόν 10.000 ευρώ παραπάνω- δεν «κάθεται» καλά στον κόσμο. Από πότε, όμως, 205 άλογα είναι λίγα;

Δείτε ακόμα: O νέος 2λιτρος κινητήρας Audi των 610 ίππων! (+video)

«Από τότε που δεν εμφανίζονται ποτέ», θα μπορούσε να μας απαντήσει το δυναμόμετρο. Σε μια εποχή που οι τουρμπίνες έχουν μετατρέψει το δυνατό γκάζι σε κοινό τόπο, ένα 2λιτρο ατμοσφαιρικό μοτέρ φαντάζει πεπαλαιωμένο. Ωστόσο 205 ίπποι για κάτω από 1.260 κιλά δεν είναι άσχημη επίδοση. Ή για την ακρίβεια, δεν είναι τόσο άσχημη ώστε να δικαιολογείται το τσουνάμι διαμαρτυριών. Αρκεί να υπάρχουν. Κάτι που το δυναμόμετρο αποκαλύπτει πως απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα. Τα τελικά αποτελέσματα έδειξαν 152.77 ίππους στις 6.966 σ.α.λ. και 176.48 Nm στις 2.611 σ.α.λ. Ήτοι πάνω από 50 ίππους και σχεδόν 40 Nm ροπής κάτω, συγκριτικά με τα εργοστασιακά νούμερα.

Διαβάστε επίσης: Πόσα άλογα βγάζει ένα χαλασμένο Mazda RX-8; (+video)

Βέβαια η μέτρηση αφορά την δύναμη στους τροχούς (στις πλήμνες μάλιστα), οπότε είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχουν απώλειες στην μετάδοση. Όμως 53 από τα 205 άλογα -το 26% της ισχύος– δεν δικαιολογούνται, ειδικά από την στιγμή που δεν υπάρχει σύστημα τετρακίνησης και οι επιπλέον τριβές του. Κάτι που σημαίνει ότι ο boxer, πολύ απλά δεν αποδίδει τα νούμερα που ανακοινώνουν οι Ιάπωνες. Για την ακρίβεια, όπως δείχνει και η οθόνη του δυναμόμετρου (σε kw), ο στρόφαλος του κινητήρα κινείται με την ορμή 173.7 ίππων – 32 ολόκληρους ίππους λιγότερους σε σχέση με τα επίσημα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Βάσει αυτών, πάλι καλά να λέμε που το «πειραματόζωο» BRZ χρειάστηκε 7,77 δλ. για τα πρώτα 100 χλμ./ώρα και 15,66 για το 400αρι.

Get it on Google Play Download on the App Store