Renault 5 GT Turbo 200+hp διδάσκει στρίψιμο (+video)

Τα τούρμπο σήμερα αποτελούν κοινό τόπο για κάθε αυτοκίνητο, ανεξαρτήτου κατηγορίας. Στις αρχές της δεκαετίας του 80 αντίθετα, τα συναντούσες μόνο σε εξειδικευμένες, πανάκριβες και εστιασμένες κατασκευές. Γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί προκλήθηκε σάλος όταν άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα υπερτροφοδοτούμενα hot hatches, πρωτοπόρος εκ των οποίων το Renault 5 GT Turbo.

Δείτε ακόμα: Τέρμα γκάζι με Renault 5 Alpine Turbo (+video)

Παρουσιάστηκε το 1985 και αγαπήθηκε με την πρώτη γκαζιά. Ο 1.400άρης υπερτροφοδοτούμενος έστελνε 115 ίππους και 165 Nm ροπής στους εμπρός τροχούς, έχοντας να κινήσει μόλις 850 κιλά. Ως αποτέλεσμα, το 5άρι ήταν κανονική «βόμβα» όταν πάταγες τέρμα το γκάζι, επιταχύνοντας στα 100 χλμ./ώρα από στάση εντός 7,5 δλ. και ξεπερνώντας τα 200 χλμ./ώρα τελικής (204). Δυο χρόνια αργότερα ανέβηκε στα 120 άλογα και έκλεισε τον κύκλο των τούρμπο για τα μικρά Renault, μέχρι να τον ξανανοίξει το απερχόμενο -και προς το παρόν, τελευταίο- Clio RS.

Δείτε επίσης: Renault 5 GT Turbo «δικάζει» CLA 45 (+video)

Σε αντίθεση με τον άσπονδο εχθρό από την Ιταλία, το Fiat Uno Turbo i.e., το Renault έβαζε τη δύναμη κάτω και τιμούσε την γαλλική σχολή του στρίβειν. Ικανότητα που το κατέστησε ιδανικό για βάση αγωνιστικών, που μέχρι σήμερα πηγαίνουν τέζα σε πρωταθλήματα αναβάσεων και ασφάλτινα ράλλυ. Αυτό του Javier Carracedo είναι από τα πιο γνωστά στην Ευρώπη, διδάσκοντας ακόμα και σύγχρονα αυτοκίνητα πώς πρέπει να παίρνονται οι καμπές. Η απόδοση του μοτέρ ξεπερνά τους 200 ίππους και το βάρος είναι στα 820 κιλά, δίνοντας μια αναλογία κιλών ανά ίππο κοντά στο 4. Απολαύστε το να στρίβει δίχως αύριο.

Get it on Google Play Download on the App Store