Renault 5 GT Turbo «δικάζει» CLA 45 (+video)

Έχουμε συνηθίσει να λέμε πως τα σύγχρονα hot hatches έχουν επιδόσεις sportscar του σήμερα και supercar του χθες. Η αλήθεια όμως είναι πως κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τους προγόνους τους, μέσω της βελτίωσης. Το Renault 5 GT Turbo είναι ένα ιδανικό παράδειγμα.

Δείτε ακόμα: Skoda Target ταπεινώνει Ferrari 458 Italia! (+video)

Παρουσιάστηκε το 1985 και υπήρξε εκ των πρωτοπόρων της υπερτροφοδότησης στην κατηγορία, αποδίδοντας 115 ίππους από τον 1.400άρη τούρμπο κινητήρα. Σε συνδυασμό με τα μόλις 850 κιλά του αμαξώματος, το GT Turbo μπορούσε να επιταχύνει στα 100 χλμ./ώρα από στάση σε 7,5 δλ. και να ξεπεράσει τα 200 χλμ./ώρα τελικής (204 χλμ./ώρα)! Επαναλαμβάνουμε: εν έτει 1985, από ένα αυτοκίνητο πόλης. Δυο χρόνια αργότερα ανέβηκε στα 120 άλογα και έκλεισε τον κύκλο των τούρμπο για τα μικρά Renault, μέχρι να τον ξανανοίξει το απερχόμενο -και απ’ ό,τι φαίνεται, τελευταίο- Clio RS.

Διαβάστε επίσης: Opel Corsa OPC αφήνει στον τόπο Audi S3 (+video)

Το 5 GT Turbo επίσης, είχε και έχει ιδιαίτερη έφεση στο «πείραγμα». Υπάρχουν αρκετά που ξεπερνούν τα 300 και 400 άλογα, ενώ σημειώνονται ακραίες περιπτώσεις 500+. Αυτό που θα δούμε δεν γνωρίζουμε πόσα αποδίδει. Το μόνο σίγουρο είναι πως κάνει τα 381 της προηγούμενης Mercedes-AMG CLA 45, να φαίνονται λίγα. Ενός αυτοκινήτου που διαθέτει 7άρι αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, τετρακίνηση και launch control για να τα αξιοποιεί και θέλει 4,2 δλ. για να επιταχύνει στα 100 χλμ./ώρα από στάση. Όλα αυτά αν είναι εργοστασιακή, γιατί και ο 2.0λιτρος τούρμπο είναι φαν της βελτίωσης.

Δείτε ακόμα: Αλησμόνητα hot hatches με τέρμα το γκάζι! (+video)

Η αλήθεια πάντως είναι πως για τον οδηγό του γερμανικού τετράθυρου σεντάν, δεν θα πει ποτέ κάποιος ότι διαθέτει αντανακλαστικά νίντζα. Πάμε να δούμε το 5άρι να αφήνει ξερή την CLA 45.

Get it on Google Play Download on the App Store