Suzuki Jimny «ξεβράκωσε» βελτιωμένο Hummer! (+video)

Το μέγεθος και η δύναμη σίγουρα μετράει σε ορισμένες περιπτώσεις. Στην εκτός δρόμου οδήγηση, πάντως, δεν λένε απολύτως τίποτα. Το κατ’ εξοχήν πεδίο ανάπτυξης φαινομενικών εκπλήξεων, που ωστόσο δεν είναι τόσο απρόσμενα αποτελέσματα. Ας δούμε, για παράδειγμα, το «τσιμπούσι» που έστησε το Suzuki Jimny εις βάρος ενός βελτιωμένου Hummer H2.

Το αμερικανικό «monster truck» είναι διπλό, τριπλό και τετραπλό σε κάθε έκφανση, συγκριτικά με τον μικρό Ιάπωνα. Μέγεθος; 4,82 μέτρα μήκος αντί 3,65 μ., 2,08 μέτρα ύψος αντί 1,72 μ., πλάτος 2,06 μέτρα αντί 1,64 μ. Κινητήρας; 6.2 V8 αντί 1.500άρη τετρακύλινδρου. Ισχύς; 393 άλογα και 563 Nm ροπής αντί 102 ίππων και 130 Nm; Βάρος; 3 τόνοι αντί μόλις 1.100 κιλών. Το συγκεκριμένο μάλιστα είναι και βελτιωμένο, με αναβαθμισμένη εξάτμιση και αμιγώς χωμάτινα ελαστικά. Το Jimny, αντίθετα, παραμένει απολύτως εργοστασιακό.

Όπως βλέπουμε, όμως, δεν είναι όλοι οι αριθμοί στο πλευρό του Hummer. Μπορεί από δύναμη να έχει σχεδόν την τετραπλάσια, όμως στα κατσάβραχα και τα ολισθηρά εδάφη το μεγάλο βάρος και οι θηριώδεις διαστάσεις δεν βοηθούν. Όσο τρομακτικό δείχνει και ακούγεται το H2, άλλο τόσο ο οδηγός του Jimny γνωρίζει πως στο off roading, πρόκειται για σκύλο που μόνο γαβγίζει. Το carwow συνέκρινε τα δυο αυτοκίνητα σε 6 δοκιμασίες, με τα αποτελέσματα να δικαιώνουν πανηγυρικά τη σωστή μηχανική και την κοινή λογική.

Το Jimny πραγματικά ξεφτίλισε τον θεόρατο και βροντόφωνο Αμερικάνο, κερδίζοντας τις 4 από τις 6 μάχες! Για την ακρίβεια δεν κέρδισε απλά, αλλά συνέτριψε τον αντίπαλό του! Ακόμα και στο ανηφορικό dragster, όπου θεωρητικά είχε το πλεονέκτημα το H2 (ελέω ελαστικών και δύναμης), το μικρό Suzuki κέρασε σκόνη! Για την ταχύτητα ολοκλήρωσης της διαδρομής δεν ετέθη ποτέ θέμα, καθώς το Hummer ίσα που χώραγε και αναγκάστηκε να βάλει όπισθεν σε μια φουρκέτα. Σχεδόν 7 δλ. του έριξε (!), συνεχίζοντας με τον ίδιο ρυθμό στην κατάβαση και την ανάβαση σε ολισθηρό τερέν. Το H2 κατάφερε να κερδίσει μόνο στο πλάγιο πέρασμα και την ανάβαση στις πέτρες, αν και όταν ο οδηγός του Jimny δοκίμασε να αλλάξει σε 2α μπόρεσε να ανέβει χωρίς να κομπιάσει πουθενά. Συνεπώς, αν ξέρεις να αξιοποιείς τα χαρακτηριστικά του Suzuki, έχεις ένα αυτοκρατορικό 5/6 απέναντι στον πομπώδη και πολυδιαφημισμένο ανταγωνιστή.

Get it on Google Play Download on the App Store