Το απόλυτο ντέρμπι: Civic Type R vs GR Yaris (+video)

Honda Civic Type R και Toyota GR Yaris είναι δυο από τα πιο «ζεματιστά» αυτοκίνητα που κυκλοφορούν. Αμφότερα δεν προλαβαίνουν τις πωλήσεις και τις διθυραμβικές κριτικές, αμφότερα πρωταγωνιστούν σε κόντρες και συγκριτικές δοκιμές. Τώρα ήρθε η ώρα, όχι του Γιάννη Βαλαώρα, αλλά της μεταξύ τους αναμέτρησης.

Το carwow έκανε πραγματικότητα το απόλυτο ντέρμπι, όπου κάθε μαχητής έχει τα δικά του πλεονεκτήματα. Το Type R είναι σημαντικά ισχυρότερο, με 329 ίππους και 420 Nm από τον 2.0λιτρο τετρακύλινδρο VTEC Turbo, αντί των 261 ίππων και 360 Nm του 1.6λτ. τρικύλινδρου τούρμπο στο GR Yaris. Το Toyota με τη σειρά του παρατάσσει την έξτρα πρόσφυση της τετρακίνησης, αλλά και το χαμηλότερο βάρος (1.280 κιλά αντί 1.429). Το κομπιουτεράκι δείχνει 4,9 κιλά ανά ίππο για το GR Yaris και 4,34 για το Civic Type R, οπότε βλέπουμε πως  το σύστημα GR-Four μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο. Στο κιβώτιο, αντίθετα, έχουμε πλήρη ισονομία, με 6τάχυτη χειροκίνητη μετάδοση και για τα δύο.

Το συγκεκριμένο GR Yaris μάλιστα είναι το Circuit Pack, κάτι που σημαίνει πως φέρει μπλοκέ διαφορικά εμπρός-πίσω. Ούτως ή άλλως, το ξεπέταγμα στην εκκίνηση είναι δεδομένο για το Toyota. Κάτι που επιβεβαιώνει τα προγνωστικά από στάση, όσο κι αν στη συνέχεια μαζεύει τη διαφορά το Honda. Στο εν κινήσει «άνοιγμα» όμως, που το πλεονέκτημα της εκτίναξης στην εκκίνηση δεν υφίσταται, το Civic Type R στήνει πάρτι.

Get it on Google Play Download on the App Store