Toyota Celica GT-Four χορεύει στη βροχή (+video)

Ένα από τα μοντέλα της Toyota που έχουν γράψει ιστορία και συνεχίζουν να συγκινούν στους φίλους του αυτοκινήτου, είναι η Celica. Ειδικά οι κορυφαίες εκδόσεις GT-Four, που έφεραν το χώμα και τις λάσπες από τις ειδικές διαδρομές του WRC στους δρόμους, συμπεριλαμβάνονται στις πλέον λατρεμένες παρουσίες επί τεσσάρων τροχών.

Δείτε ακόμα: Toyota Celica GT-Four «σφίγγει» Nissan GT-R (+video)

Από αυτές, η πιο επιτυχημένη είναι η ST185. Η τελευταία με αναδιπλούμενα φώτα, για να κατατοπιστούμε. Για την ακρίβεια, πρόκειται για το πιο επιτυχημένο αγωνιστικό της Toyota, μετρώντας 4 σερί τίτλους Οδηγών και 2 συνεχόμενους Κατασκευαστών. Η ST205 που την διαδέχτηκε -η διπλοφάναρη- κατέκτησε τον τίτλο το 1995, αλλά ακυρώθηκε λόγω παραβίασης των τεχνικών κανονισμών. Το αυτοκίνητο που ξεκίνησε το μύθο, αντίθετα, δεν κατέκτησε πρωτάθλημα. Από πλευράς αγωνιστικών παρασήμων, δεν μπορεί να κοντράρει καμία από τις δυο διαδόχους. Η ιστορικότητα της ST165, όμως, δεν αμφισβητείται από κανέναν. Ούτε οι δυνατότητές της, ακόμα και σήμερα.

Διαβάστε επίσης: Πώς στέκεται το Toyota GR Yaris δίπλα στην Celica GT-Four;

Η πρώτη Celica GT-Four ήταν η απάντηση των Ιαπώνων στη Lancia Delta Integrale. Η έκδοση παραγωγής ενός πρωταγωνιστή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, που διατέθηκε κανονικά και όχι σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, ίσα για την έκδοση της homologation. O 2.0λιτρος τούρμπο 3S-GTE απέδιδε 185 ίππους στις 6.000 σ.α.λ. και 250 Nm στις 3.600 σ.α.λ., επιταχύνοντας το αυτοκίνητο στα 100 χλμ./ώρα από στάση σε 8,1 δλ. και φτάνοντας μέχρι τα 222 χλμ./ώρα τελικής. Παρουσιάστηκε το 1986 και μέχρι τα μέσα του ’87, είχε διακόπτη μπλοκαρίσματος του κεντρικού διαφορικού για το σύστημα τετρακίνησης All-Trac. Έμεινε στην παραγωγή μέχρι το 1989, με την αγωνιστική μορφή να αποδίδει 265 ίππους και 380 Nm.

Δείτε ακόμα: Αυτή η Toyota Supra WRC μας γυρνάει στο Ακρόπολις

Στο WRC συμμετείχε από το 1988 έως το 1991, κατακτώντας 10 νίκες. Οι 6 σημειώθηκαν το 1990, συμπεριλαμβανομένου του Ακρόπολις, χαρίζοντας στην Toyota την 2η θέση στο Κατασκευαστών. Κάτι που οι Ιάπωνες επανέλαβαν την επόμενη χρόνια, χάνοντας τον τίτλο από τη Lancia και τις δυο φορές, για 6 και 7 βαθμούς αντίστοιχα. Αν δεν είχε την ατυχία να πέσει πάνω στην παντοκρατορία των Integrale, σίγουρα η ST165 θα επιδείκνυε κούπα στην τροπαιοθήκη της.

Δείτε ακόμα: «Κανονιοφόρος» Delta Integrale με το πλάι! (+video)

https://www.facebook.com/rallyemag/videos/978459465922147/?t=50

Get it on Google Play Download on the App Store