Ξενάγηση στα άδυτα της Koenigsegg (+video)

Οι δημιουργίες της Koenigsegg είναι πασίγνωστες για την τεχνολογία, τις επιδόσεις, τη δύναμη, την ταχύτητα και τα ρεκόρ. Όλα αυτά, όμως, από κάπου έρχονται. Κάπου συλλαμβάνονται ως ιδέες, εξελίσσονται, δοκιμάζονται και φτάνουν τελικά να προκαλούν δέος με τη μηχανολογική τους αρτιότητα. Πού συμβαίνουν τα «θαύματα»; Στο Άνγκελχολμ και τα κεντρικά της Koenigsegg Automotive AB. 

Οι εγκαταστάσεις που στεγάζουν το όραμα του Christian von Koenigsegg συγκαταλέγονται στις πιο σύγχρονες του είδους, με τον Σουηδό εφευρέτη να ανοίγει τις πύλες τους στον YouTuber Mr JWW. Τα πρώτα λεπτά της ξενάγησης αναλώνονται στο γραφείο του Koenigsegg, μέχρι να περάσουμε στην ουσία. Το δυναμόμετρο της σουηδικής εταιρίας, που είναι ικανό να μετρήσει πάνω από 2.000 ίππους και 2.000 Nm ροπής. Στην προκειμένη, συναντάμε τον 5.1 V8 twinturbo των 1.300 ίππων και 1.000 Nm του Jesko (1.625 άλογα και 1.500 Nm με καύσιμο E85). Μάλιστα, ο «τρελός καραφλός» αποκαλύπτει πως κατασκευάζεται ένα καινούργιο, με δυνατότητα μέτρησης άνω των 3.000 ίππων και μέγιστο ρυθμό περιστροφής ράουλων 540 χλμ./ώρα! Ένα απλό δείγμα του τι μας επιφυλάσσουν οι Σουηδοί στο μέλλον.

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα και υποσχόμενα projects, αφορούν έναν νέο τύπο καυσίμου με βάση την ηφαιστειογενή δραστηριότητα. Το Vulcanol («βουλκανόλη» σε ελεύθερη μετάφραση) αποτελεί ένα είδος αιθανόλης που παράγεται από τα ηφαίστεια. Όχι από τη λάβα, βέβαια, αλλά από τις εκπομπές διοξειδίων του άνθρακα. Η ισλανδική Carbon Recycling International (CRI) εφηύρε έναν τρόπο συλλογής CO2 από ημιενεργά ηφαίστεια και μετατροπής τους σε μεθανόλη. Η μετατροπή βασίζεται στους γεωθερμικούς πίδακες αερίων, που βρίσκονται εν αφθονία στην Ισλανδία.

Φυσικά, τον άκρατο θαυμασμό προκαλεί και η τεχνολογία του πρώτου plug-in υβριδικού Koenigsegg: του Gemera. Ο Σουηδός μάστερ της μηχανολογίας εξέλιξε από το μηδέν ένα καινοτόμο υβριδικό σύνολο, που αποτελείται από έναν 3κύλινδρο twinturbo κινητήρα 2.0 λίτρων και 3 ηλεκτροκινητήρες. Το θερμικό μοτέρ Freevalve αποδίδει 608 ολόκληρους ίππους, με το ηλεκτρικό ρεύμα να συνδράμει 1.100+ ίππων! Η συνδυαστική απόδοση φτάνει τα 1.724 άλογα και το εξωπραγματικό ποσό των 3.500 Nm ροπής, καθιστώντας το Gemera τετρακίνητο (με torque vectoring σε όλους τους τροχούς, ελέω ηλεκτροκινητήρων) και με λειτουργία τετραδιεύθυνσης.

Get it on Google Play Download on the App Store