Πόσες Porsche Cayenne πουλήθηκαν στην Ελλάδα;

Όσες επικρίσεις δέχτηκε η Porsche όταν παρουσίασε την πρώτη γενιά Cayenne, το 2002, άλλη τόση –στο πολλαπλάσιο, μάλιστα- επιβράβευση δέχτηκε από την αγορά. Το αυτοκίνητο που έκανε μόδα τα υπερπολυτελή SUV και δημιούργησε μια από τις ισχυρότερες τάσεις της αγοράς, σήμερα βρίσκεται στην 3η του γενιά, έχει ξεπεράσει το 1.000.000 πωλήσεις και αποτελεί μακράν το πιο επιτυχημένο μοντέλο της κατηγορίας.

Αν νομίζετε πως το Τσουφενχάουζεν ανοίγει σαμπάνιες για την Cayenne μόνο έξω, κάνετε λάθος. Η Ελλάδα, αναλογικά με τον πληθυσμό της, συγκαταλέγεται διαχρονικά στους δημοφιλέστερους προορισμούς της μεγάλης Porsche. Ειδικά η πρώτη της γενιά, που προς τη δύση της καριέρας της συνέπεσε με την κατάργηση των τεκμηρίων, έσπασε τα ταμεία. Δεν ήταν τυχαίο το σύνθημα «δεν θα μας πάρεις τα Cayenne, Όλι Ρεν», όταν η χώρα μας άρχιζε να γνωρίζει τη «βοήθεια» του Δ.Ν.Τ. Από τότε κύλησε ολόκληρος Νιαγάρα στο οικονομικό αυλάκι, η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έφτασε σε σημείο εξάχνωσης και πάνω που άρχισε να σκέφτεται πως θα ορθοποδούσε, ήρθε η πανδημία.

 

Παρόλα αυτά, η αγάπη για την Cayenne παραμένει δυνατή. Σε μικρότερο βαθμό, φυσιολογικά. Αλλά άσβεστη. Εν μέσω κορωνοϊού, βρήκαν αγοραστή 46 αυτοκίνητα στη χώρα μας για το 2020 (εκκρεμεί ο Δεκέμβρης)! H Cayenne κατέκτησε με άνεση την πρωτιά μεταξύ των Porsche, μπροστά από την έκπληξη που ακούει στο όνομα «Taycan» (16 πωλήσεις), την Macan (13 κομμάτια) και Panamera911 (αμφότερες με 7 νέες ταξινομήσεις). Κατέλαβε το 16,67% και την 4η θέση της κατηγορίας, πίσω από τα Range Rover (74 πωλήσεις), Volvo XC90 (65 αντίτυπα) και την BMW X5 (64).

Στο εσωτερικό του VW Group τώρα, πραγματικά έκανε «χαβαλέ». Τα Audi Q7 και Q8 πούλησαν μαζί 34 κομμάτια (10 και 24 αντίστοιχα), ενώ Bentley Bentayga και VW Touareg προσέθεσαν από 3 ταξινομήσεις έκαστο. Όλα τα πολυτελή SUV του Group δηλαδή, πούλησαν συνδυαστικά 6 κομμάτια λιγότερα σε σχέση με την Cayenne μόνη της! Η γκάμα αποτελείται από τον 3λιτρο V6 twinturbo και τον 4.0 V8 twinturbo, σε κανονική και plug-in υβριδική μορφή, με την ισχύ να ξεκινά από τα 340 άλογα (στη βασική έκδοση) και να φτάνει μέχρι τα 680, στην Turbo S E-Hybrid. Σημειωτέον, υπάρχουν συνολικά 12 διαφορετικές εκδόσεις, μεταξύ των οποίων και οι Cayenne Coupe.

Get it on Google Play Download on the App Store