Επαναστατικό τιμόνι με ένα τεράστιο «αλλά» (+video)

Το τιμόνι έχει αλλάξει δραματικά από τη στιγμή που ανακαλύφθηκε. Από ένα απλό, στρογγυλό όργανο διαχείρισης των εμπρός τροχών και κατ’ επέκταση της πορεία του αυτοκινήτου, έχει φτάσει να ελέγχει τις περισσότερες λειτουργίες. Αρχικά με χειριστήρια για το ηχοσύστημα, στις δεκαετίες του 80 και κυρίως του 90. Σήμερα, με ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Σύστημα πολυμέσων, trip computer, στα σπορ αυτοκίνητα ρυθμίσεις σε ανάρτηση, κινητήρα και κιβώτιο με το πάτημα ενός κουμπιού. Το τιμόνι πλέον θυμίζει πίνακα ελέγχου. Και μια φινλανδική εταιρία το αναγνωρίζει, παρουσιάζοντας το επόμενο βήμα.

Διαβάστε επίσης: Έχετε αναρωτηθεί πως δουλεύει το τιμόνι; (+video)

Η Canatu, σε συνεργασία με τις Siili Auto, TactoTek, Rightware και Nothern Works, εξέλιξαν το Origo. Ένα τιμόνι που μοιάζει να έρχεται από το μέλλον, αλλά υπόσχεται να λύσει τα χέρια των οδηγών σήμερα. Για την ακρίβεια, τα δάχτυλά τους. Το Origo έχει εξελιχθεί με έμπνευση από τα κινητά τηλέφωνα. Οι Φινλανδοί υποστηρίζουν πως οι χρήστες smartphone, είναι εξοικειωμένοι με την εκτέλεση ενεργειών και περιήγηση σε μενού, μέσω του αντίχειρα. Στις οθόνες των κινητών τελευταίας γενιάς, ο αντίχειρας κάνει τα πάντα (βέβαια πολλοί χρησιμοποιούν τα δυο χέρια και τον δείκτη). Σύμφωνα με αυτή την τεχνοτροπία, εξέλιξαν χειριστήρια που προσομοιώνουν την κίνηση αυτή.

Στο Origo -που ήδη έχει κερδίσει βραβείου σχεδιασμού στη Γερμανία- συναντάμε δυο χειριστήρια αφής. Κάθε ένα αναλαμβάνει συγκεκριμένες λειτουργίες, αλλά μπορεί να συνδυάζεται και με το άλλο. Για παράδειγμα, με το δεξί μπορείτε να περιηγήστε στα μουσικά κομμάτια και ταυτόχρονα να ρυθμίζετε την ένταση με το αριστερό Σύμφωνα με τους Φινλανδούς, ο οδηγός δεν χρειάζεται να πάρει στιγμή τα χέρια του από το τιμόνι, ενισχύοντας τον τομέα της ενεργητικής ασφάλειας. Υπάρχει, ωστόσο, ένα τεράστιο «αλλά».

Δείτε ακόμα: Επαναστατικός ντίζελ 1.000HP χωρίς βαλβίδες

Τα smartphones χαρακτηρίζονται και ως «μάστιγα της εποχής», λόγω του βαθμού προσήλωσης των χρηστών τους. Η χαρακτηριστική εικόνα, με το σκυμμένο κεφάλι πάνω από μια οθόνη. Το τιμόνι Origo υπόσχεται πως ο οδηγός δεν χρειάζεται να πάρει τα χέρια του, όμως τι γίνεται με τα μάτια; Ήδη τα καινούργια αυτοκίνητα είναι πολύπλοκα, γεμάτα οθόνες, απαιτώντας πολλές ματιές σε μενού και υπομενού σε αρκετές περιπτώσεις. Τι θετικό μπορεί να προσφέρει ένα νέο είδος τιμονιού, που απλά θα εντείνει την απόσπαση της προσοχής από το μόνο σημείο που πραγματικά μετράει: τον δρόμο;

Διαβάστε επίσης: Πώς να διατηρείτε την συγκέντρωσή σας στο τιμόνι

Get it on Google Play Download on the App Store