Επίσημα στο δρόμο οι αυτόνομες Mercedes

H Mercedes πετυχαίνει άλλο ένα νέο ορόσημο στην αυτόνομη οδήγηση, καταφέρνοντας να γίνει ο πρώτος κατασκευαστής που εξασφαλίζει έγκριση για κυκλοφορία στις Η.Π.Α., σε αυτοκίνητα με τεχνολογία Επιπέδου 3.

Το σύστημα Drive Pilot είναι αυτό που θέτει τα στάνταρ στα αυτόνομα οχήματα επί αμερικανικού εδάφους, λαμβάνοντας το «ελευθέρας»  για τους δρόμους της Νεβάδα. Το Drive Pilot επιτρέπει στον οδηγό να απομακρύνει τα χέρια του από το τιμόνι και τα μάτια του από το δρόμο σε συγκεκριμένες συνθήκες, όπως στην εθνική και σε μποτιλιαρίσματα, σε ταχύτητες έως 60 χλμ./ώρα. Το σύστημα αυτόνομης οδήγησης παίρνει τον έλεγχο του αυτοκίνητου, διατηρώντας αυτόματα την απόσταση από τα προπορευόμενα οχήματα, αλλάζοντας λωρίδες και έχοντας τη δυνατότητα για ελιγμούς εκτάκτου ανάγκης. Την ίδια ώρα, ο οδηγός μπορεί να ασχολείται με άλλες λειτουργίες του αυτοκινήτου. Αν το Drive Pilot κρίνει πως χρειάζεται, τότε ενημερώνει τον άνθρωπο πίσω από το τιμόνι (μέσω αυτού και της οθόνης του infotainment) και του επαναφέρει τον έλεγχο.

Μια συστάδα αισθητήρων, καμερών, ραντάρ και LiDAR φροντίζουν να διατηρούν την πορεία του οχήματος, σκανάροντας συνεχώς το δρόμο και τις κινήσεις των άλλων οχημάτων, αλλά και των πεζών, προβαίνοντας στις κατάλληλες ενέργειες αναλόγως συνθηκών. Φυσικά υπάρχουν και οι απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας, όπως για παράδειγμα αν ο οδηγός δεν πάρει τον έλεγχο όταν του ζητηθεί. Το Drive Pilot τότε επενεργεί σταδιακά στα φρένα, ενεργοποιεί τα αλάρμ, μειώνει την ταχύτητα του αυτοκινήτου και εν τέλει το ακινητοποιεί, ξεκλειδώνοντας τις πόρτες και ειδοποιώντας τις αρχές.

Η πρωτοποριακή τεχνολογία προσφέρεται στις EQS και S-Class, ενώ αργότερα θα επεκταθεί και στην πολιτεία της Καλιφόρνια. Στα μέρη μας είναι ήδη διαθέσιμη στη Γερμανία, από τα τέλη του προηγούμενου έτους.

Get it on Google Play Download on the App Store