Ξέρετε το hypercar με το «χορευτικό» spoiler; (+video)

Η αεροδυναμική μελέτη των αυτοκινήτων έχει φτάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Στις κατηγορίες των supercars και hypercars, δε, επιστρατεύονται τεχνολογίες απαγορευμένες ακόμα και από την Formula 1. Το GMA T.50 και ο ανεμιστήρας του, αποτελούν το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Ο δημιουργός της -μυθιστοριματικών διαστάσεων- McLaren F1 «ζωγράφισε», κατασκευάζοντας ένα σύνολο που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από τα αγωνιστικά των κορυφαίων κατηγοριών της FIA. Το ίδιο ισχύει για πολλούς από τους ανταγωνιστές του, όπως οι McLaren Senna, Bugatti Chiron Pur Sport, Ferrari SF90 Stradale και Pagani Huayra. Ονόματα λίγο-πολύ γνωστά. Το Zenvo TSR-S πάλι, δύσκολα σας λέει κάτι.

Δείτε ακόμα: Ο έξτρα εξοπλισμός των 443.000! (+video)

Αποτελεί την έκδοση παραγωγής του TSR, το οποίο με τη σειρά του είναι η αγωνιστική βερσιόν του TS1 GT. Ενός ενός hypercar 1.119 ίππων και 1.139 Nm, με καταγωγή από τη Δανία! Μάλιστα, αυτό δεν είναι το πρώτο αυτοκίνητο της Zenvo, καθώς προηγήθηκε το ST1, το 2009. Το 2016 εμφανίστηκε το TS1 GT και 2 χρόνια αργότερα, το TSR-S. Η δανέζικη υπερ-κατασκευή διαθέτει ανθρακονημάτινο αμάξωμα και τροχούς, ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση (διπλά ψαλίδια γύρω-γύρω), carbon αντιστρεπτικές, twinturbo V8 5.8 λίτρων, πλήρες αεροδυναμικό πακέτο (τεράστιο splitter εμπρός, side skirts και ανθρακονημάτινη αεροτομή), κεραμικούς δίσκους 395 χλστ. εμπρός και 380 χλστ. πίσω (ζάντες 19 και 20 ιντσών αντίστοιχα), 7άρι αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη και Torsen διαφορικό στον πίσω άξονα, που είναι και ο μόνος επιφορτισμένος με την διαχείριση της ισχύος.

 

Στο TSR-S η απόδοση είναι αυξημένη στα 1.194 άλογα (από 1.119 του TS1 GT) και το όριο περιστροφής φτάνει τις 8.500 σ.α.λ. (από 7.100), ενώ το βάρος παρουσιάζεται μειωμένο κατά 85 κιλά (1.495 στο σύνολο). Τα 100 χλμ./ώρα από στάση έρχονται σε 2,8 δλ., τα πρώτα 200 χλμ./ώρα σε 6,8 δλ. και η τελική περιορίζεται λόγω αεροδυναμικής στα 325 χλμ./ώρα (3 δλ. το 0-100 στο GT και τελική ηλεκτρονικά περιοριζόμενη στα 375 χλμ./ώρα). Μια αεροδυναμική που αποτελεί το highlight της ύπαρξης, ολόκληρου του αυτοκινήτου!

Η πίσω αεροτομή, είναι ηλεκτρονικά ελεγχόμενη. Καμία πρωτοτυπία εδώ, δεν το βλέπουμε πρώτη φορά. Αυτό που σε αφήνει να αναρωτιέσαι, όταν βλέπεις το κορυφαίο Zenvo να μπαινοβγαίνει σε στροφές, είναι ο τρόπος και το εύρος κίνησης του θηριώδους spoiler. Οι Δανοί χρησιμοποιούν έναν ηλεκτροϋδραυλικό μηχανισμό, που μετακινεί εγκάρσια την αεροτομή αναλόγως της στροφής. Η φιλοσοφία έχει ως εξής: κατά τη διάρκεια καμπής, οι εξωτερικοί τροχοί φορτίζονται από τις πλευρικές δυνάμεις και τη μετατόπιση φορτίου. Αντίθετα, οι εσωτερικοί αποφορτίζονται και καθίστανται πιο επιρρεπείς στην απώλεια πρόσφυσης. Η κινούμενη αεροτομή, λοιπόν, χαμηλώνει στην εξωτερική πλευρά (όπου θεωρητικά χρειάζεται λιγότερο downforce) και σηκώνεται στην εσωτερική, προκειμένου να παράγει περισσότερη κάθετη δύναμη και να ισοσταθμίσει την λιγότερη μηχανική πρόσφυση.

Δείτε ακόμα: Το αυτοκίνητο των 2G πλευρικής επιτάχυνσης (+video)!

Πρακτικά, αυτό που θέλει να κάνει το Zenvo είναι να δίνει περισσότερο «φτερό» τοπικά, φροντίζοντας για την βέλτιστη παροχή downforce κάθε στιγμή. Στην πράξη, όμως, εγείρονται πολλές ενστάσεις…

Καταρχάς, τίθεται το θέμα της αεροδυναμικής ισορροπίας. Φανταστείτε το TSR-S να περνάει από «S» των 200 χλμ./ώρα και την αεροτομή να «χορεύει», αλλάζοντας την παροχή κάθετης δύναμης. Εκτός αυτού, υπάρχει και ο ελέφαντας στο δωμάτιο: τι γίνεται με το εμπρός μέρος; Η ιδιότροπη λειτουργία της ενεργής αεροτομής, επενεργεί στο πίσω τμήμα. Μπροστά, δεν υπάρχει αντίστοιχη κίνηση από το splitter ώστε να εξασφαλίζει ομοιογενή συμπεριφορά στην αξιοποίηση του αέρα. Ο Jeff Braun, μηχανικός σε ομάδες με νίκες σε Indy 500 και NASCAR, μας εξηγεί: «Η κίνηση της αεροτομής αλλάζει το κέντρο πίεσης, μεταφέροντας κάθετη δύναμη από το ένα σημείο του πίσω μέρους στο άλλο άτακτα, αλλά και ανεξάρτητα από το εμπρός. Κάτι τέτοιο επιφέρει διαγώνιες μετατοπίσεις φορτίων, που οδηγούν σε απώλεια στήριξης του μπροστινού και αυξημένη ευαλωτότητα στη φυγόκεντρο». Με απλά λόγια, υποστροφή.

Διαβάστε επίσης: Tι είναι η υποστροφή και πώς αντιμετωπίζεται; (+video)

O συνάδελφος του Braun στα αγωνιστικά του Le Mans, Brad Goldberg, συμπληρώνει: «Σίγουρα υπάρχει διαγώνια μετατόπιση φορτίου. Επίσης, πώς ξέρουν πού και πόσο κεκλιμένη πρέπει να είναι η αεροτομή κάθε στιγμή. Η γωνία πρόσπτωσης του αέρα αλλάζει δραματικά με την κίνηση του spoiler, και πολύ γρήγορα σε απότομες αλλαγές κατεύθυνσης. Η υποστροφή θα πρέπει να είναι μεγάλο πρόβλημα, λογικά». Όσοι το έχουν οδηγήσει, συμφωνούν με την άποψη των δυο μηχανικών. Και με κόστος 1,4 εκατομμυρίων ευρώ, τα «μούτρα» του Zenvo είναι από τα πιο ακριβά που κυκλοφορούν.

Get it on Google Play Download on the App Store