Ποια είναι η τελική της ισχυρότερης Mustang στην Ιστορία;

To μυστήριο γύρω από την πιο δυνατή  Mustang όλων των εποχών, σιγά σιγά ξεδιαλύνεται. Μπορεί η Ford να έχει παρουσιάσει επίσημα την νέα Shelby GT500, όμως παρέλειψε να αναφέρει δυο βασικά στοιχεία της ύπαρξής της: την ισχύ και την τελική!

Αναφορικά με το θέμα της ιπποδύναμης, οι Αμερικανοί αποκαλύπτουν πως «είναι πάνω από 710 άλογα». Ισχυρισμός που αρκεί για να δώσει στην GT500 τον τίτλο του ισχυρότερου pony car στην 54χρονη ιστορία της Mustang. Κάποιοι λιγότερο εχέμυθοι, αναφέρουν πως ο V8 των 5.2 λίτρων που προέρχεται από την GT350R, έχει «ντοπαριστεί» με έναν θεόρατο κομπρέσορα 2.7 λίτρων και η απόδοσή του φτάνει τα 750 άλογα στις 7.500 σ.α.λ., ενώ η ροπή αγγίζει τα 1.000 Nm (950) στις 4.500 σ.α.λ. Οπότε μας μένει μόνο η τελική ταχύτητα.

Δείτε ακόμα: Η μεγαλύτερη αεροτομή που μπήκε ποτέ σε Ford Mustang! (+video)

Σήμερα το «Μπλε Οβάλ» απομακρύνει το πέπλο του μυστηρίου και μας αποκαλύπτει το σημείο όπου η ισχύς του κτηνώδους κινητήρα, δεν μπορεί να υπερνικήσει την αντίσταση του αέρα και τις τριβές της μετάδοσης. Το σημείο αυτό αναγράφεται στο κοντέρ με την ένδειξη «290». Παρότι λοιπόν η νέα GT500 εικάζεται ότι διαθέτει σχεδόν 100 ίππους περισσότερους από το μοντέλο που αντικαθιστά (660 άλογα), η τελική είναι μειωμένη κατά 30 ολόκληρα χλμ./ώρα. Φυσικά μια τέτοια διακύμανση δεν υφίσταται από τύχη, αλλά αποτυπώνει την συγκέντρωση των μηχανικών σε άλλα θέματα.

Σύμφωνα με την Ford, η νέα GT500 δίνει έμφαση στην επίτευξη χρόνων και την αξιοποίηση της δύναμης στις στροφές, παρά στο ματαιόδοξο ζήτημα της τελικής ταχύτητας. Όπως υποστηρίζουν οι Αμερικανοί, σχεδόν καμία πίστα στις Η.Π.Α. δεν προσφέρει ευθεία που να μπορέσει ένα αυτοκίνητο στο επίπεδο ισχύος της κορυφαίας Mustang να ξεπεράσει τα 290 χλμ./ώρα. Φυσικά ούτε λόγος για τις αχανείς ευθείες στο δημόσιο οδικό δίκτυο, καθώς εκεί τα όρια ταχύτητας είναι δρακόντεια. Οπότε έκριναν σοφότερο να επενδύσουν τα χρήματα της εξέλιξης στην μεγιστοποίηση της κάθετης δύναμης και του εν γένει αεροδυναμικού πακέτου, την αντοχή του 7τάχυτου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη και το σετάρισμα της ανάρτησης.

Διαβάστε επίσης: Κάντε το αγροτικό σας Ford Mustang με ένα κάλυμμα!

Η οποία κάθετη δύναμη φτάνει τα 250 κιλά στα 290 χλμ./ώρα και φροντίζει να κρατάει τα Michelin Pilot 4S διαστάσεων 305/30R20 μπροστά και 315/30R20 πίσω, κολλημένα στο έδαφος.

Get it on Google Play Download on the App Store