Το ισχυρότερο Toyota GR Yaris στην Ευρώπη (+video)

Το GR Yaris είναι πολύ φίλος της βελτίωσης, ως γνήσιο τέκνο της παράδοσης των γρήγορων Toyota. Στα χνάρια των Starlet GT Turbo και Glanza, το ιαπωνικό hot hatch έχει εξελιχθεί στον καλύτερο πελάτη των tuners, με αρκετά αυτοκίνητα να «παίζουν» πια πάνω ακόμα και από τα 500 άλογα!

Στην Ευρώπη δεν έχουμε πολλά τέτοια δείγματα. Για να ακριβολογούμε, δεν έχουμε σχεδόν κανένα. Το τρίχρωμο Toyota (θυμίζει λίγο τα αγωνιστικά χρώματα της Opel ο συνδυασμός) της Severn Valley Motorsport κάνει τη διαφορά, όντας καταρχάς το ισχυρότερο στη Μεγάλη Βρετανία. Μετριόφρονες οι δημιουργοί του, καθώς με 500 άλογα τοποθετείται στην κορυφή των GR Yaris, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο! Το αυτοκίνητο ξεκίνησε αρχικά με 420 ίππους, χάρις στο μεγαλύτερο τούρμπο και intercooler, τα μπεκ υψηλότερης παροχής, τις αναβαθμισμένες πολλαπλές εισαγωγής-εξαγωγής και τον νέο εγκέφαλο.

Η συνεχής ενασχόληση των Άγγλων με τον G16E-GTS, όμως, και η χρήση αγωνιστικού καυσίμου είχε ως αποτέλεσμα το «ξεκλείδωμα» επιπλέον 80 ίππων και τον προβιβασμό του SVM500 GR σε παγκοσμίου βεληνεκούς επίπεδα ισχύος. Τόσο δυνατά GR Yaris έχουμε δει μέχρι στιγμής στην Αυστραλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ η συνήθης νόρμα tuning στον 1.600άρη τρικύλινδρο τούρμπο περικλείει ιπποδυνάμεις της τάξης των 350-400 ίππων. Όπως φαίνεται, τα 500 άλογα είναι τα νέα 400 για τον «πύραυλο» της Toyota. Φυσικά, με σχεδόν διπλάσια ισχύ από την εργοστασιακή, δεν γινόταν να μην είναι αναβαθμισμένα τα φρένα (κεραμικές δισκόπλακες εμπρός-πίσω, 400 χλστ. εμπρός, που με το ζόρι χωράνε στις ζάντες!) και η ανάρτηση (πλήρως ρυθμιζόμενο coilover kit, ενώ από το εσωτερικό έχουν αφαιρεθεί τα πίσω καθίσματα.

Get it on Google Play Download on the App Store