Πάρος: Ένα πανέμορφο & κοσμοπολίτικο κυκλαδονήσι!

Το νησί της Πάρου θα σας αιχμαλωτίσει με τη γοητεία του, συνδυάζοντας με ένα μοναδικό τρόπο, τη φυσική ομορφιά του τόπου, με την υπέροχη κουζίνα, τη νυχτερινή διασκέδαση, τους αρχαιολογικούς χώρους, ακόμα και «ορεινά», μεσόγεια χωριά!

Η Πάρος είναι από τα λίγα νησιά του Αιγαίου που πραγματικά προσφέρει ονειρεμένες διακοπές, όσο απαιτητικός ταξιδιώτης κι αν είστε! Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αφεθείτε και να απολαύσετε ένα συνονθύλευμα μαγευτικών εικόνων, αρωμάτων και γεύσεων! Αναμφισβήτητα η Πάρος θα σας μαγέψει με την πρώτη κιόλας επαφή! Τα χαρακτηριστικά ολόλευκα σπίτια, τα γραφικά σοκάκια, οι παραδοσιακοί οικισμοί και οι αμέτρητες χρυσές αμμουδιές! Αυτά και πολλά ακόμα χαρακτηρίζουν την Πάρο, το τέταρτο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων!

Λίγη ιστορία!

Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, το νησί της Πάρου πήρε το όνομά του από τον αρχηγό των Αρκάδων Πάρο, οι οποίοι κατά τη γεωμετρική εποχή έφτασαν ως άποικοι στο νησί. Η Πάρος κατοικήθηκε από την 4η χιλιετία π.Χ. και γνώρισε περιόδους μεγάλης οικονομικής και καλλιτεχνικής ακμής αλλά και περιόδους λεηλασιών, έντονης βίας, παρακμής και αφάνειας. Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο νησάκι Σαλιαγκό, που βρίσκεται ανάμεσα στην Πάρο και την Αντίπαρο. Το ιστορικό τοπίο γίνεται πιο σαφές από την εποχή του χαλκού, καθώς έχουν ανακαλυφθεί οικισμοί αυτής της εποχής και μάλιστα και των τριών μεγάλων πολιτισμών που άκμασαν κατά τη διάρκειά της, δηλαδή του κυκλαδικού, του μινωικού και του μυκηναϊκού.

Οι περιοχές Γλυφά, Δρυός, Κάμπος, Κουκουναριές, Πλαστήρας και Φάραγκας, διέσωσαν ίχνη κυκλαδικών οικισμών με προεξάρχοντα αυτόν που βρίσκεται στο Λόφο του Κάστρου της Παροικιάς και ανήκει στην πρωτοκυκλαδική περίοδο. Με το πέρασμα των ετών και χάρη στην εμπορία του παριανού μαρμάρου, η Πάρος θα γίνει μεγάλη ναυτική δύναμη, φέρνοντας παράλληλα την πολιτισμική άνθηση του νησιού. Το νησί είχε ενεργό ρόλο και κατά την επανάσταση του 1821, όπου και φιλοξένησε ορδές προσφύγων. Η ταλαιπωρία των κατοίκων του νησιού συνεχίστηκε και τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με την Πάρο να δοκιμάζεται σκληρά από τους Γερμανούς και πολλοί κάτοικοί του μεταναστεύουν στον Πειραιά και στο εξωτερικό. Αφήνοντας πίσω της αυτές τις μαύρες σελίδες της ιστορίας, το νησί άρχισε να παίρνει τα πάνω του από το 1960 κι έπειτα, με τον τουρισμό να είναι ένας από τους κύριους πυλώνες της οικονομίας του.

Ιδανικός τόπος διακοπών!

Η Πάρος είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων, με έκταση 186 τετραγωνικά χιλιόμετρα και απέχει 90 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά! Απόσταση που δεν θα σας προβληματίσει με τα άνετα και γρήγορα καράβια της Golden Star Ferries, αφού σε τέσσερις ώρες φτάνουν στο λιμάνι της Παροικιάς, την πρωτεύουσα του νησιού. Μετά την Παροικιά, η Νάουσα είναι ακόμα ένα σημείο που κεντρίζει το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Από εκεί κι έπειτα τα περισσότερα χωριουδάκια του νησιού είναι εξαιρετικά γραφικά, με τα πλέον γνωστά να είναι οι Λεύκες, τα Μάρμαρα, ο Πρόδρομος, ο Κώστος, η Μάρπησσα, το Πίσω Λιβάδι, ο Δρυός, η Αγγαιριά και η Αλυκή.

Που θα κολυμπήσετε;

Η Πάρος διακρίνεται για τις παραδεισένιες ακρογιαλιές, με κρυστάλλινα νερά και με την καθεμία να έχει το δικό της χαρακτήρα ικανοποιώντας τον κάθε επισκέπτη. Ξεκινώντας από την Παροικιά, θα σας ενθουσιάσουν οι αμμουδερές και οργανωμένες παραλίες του Παρασπόρου, του Κριού, των Λιβαδιών, του Μαρτσέλο, των Καμινιών, ενώ λίγο πιο έξω θα βρείτε την παραλία της Αγίας Ειρήνης με τα φοινικόδεντρα!

Πηγαίνοντας προς τη Νάουσα θα βρείτε την παραλία Μοναστήρι, μια από τις πλέον πολυσύχναστες παραλίες του νησιού αλλά εκτός από το οργανωμένο τμήμα της, έχει και τα βράχια – ξαπλώστρες που προτιμούν οι περισσότεροι λουόμενοι. Την προσοχή σας αξίζουν οι διάσημες Κολυμπήθρες, που οι βράχοι από γρανίτη με τα διαφορετικά σχήματα αποτελούν ένα μικρό θαύμα της φύσης. Η κοσμοπολίτικη Σάντα Μαρία ενδείκνυται για όσους ασχολούνται με τα θαλάσσια σπορ, ενώ για το χαλάρωμα σας υπάρχουν τα μπαράκια πάνω στην άμμο. Οι περισσότερες παραλίες της Νάουσας και της Παροικιάς προσεγγίζονται είτε με καραβάκι από τα λιμάνια τους, είτε με το ΚΤΕΛ. Οι παραλίες Χρυσή Ακτή και Νέα Χρυσή Ακτή είναι γνωστές στους surfers που συγκεντρώνονται σε αυτές για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα wind-surfing! Τέλος αξιόλογες είναι οι οικογενειακές παραλίες του Πίσω Λιβάδι, της Αλυκής και του Λογαρά, αλλά και η πλέον κοσμοπολίτικη και νεανική της Πούντας.

Που θα μείνετε:

Hotel Swiss Home

Hotel Petres

Που θα φάτε:

Ταβέρνα Μπουνταράκι στην Παροικιά

Ταβέρνα Μουράγιο στην Παροικιά

Ταβέρνα Αλέξανδρος στην Παροικιά

Get it on Google Play Download on the App Store