H Ρωσία ανασταίνει τη Moskvich μέσω Renault

Τον περασμένο Μάιο είχε κυκλοφορήσει η είδηση, δια επισήμων χειλών μάλιστα, πως η ρωσική κυβέρνηση σκόπευε να επαναφέρει στη ζωή τη Moskvich. Πλέον μιλάμε για γεγονός, καθώς ο δήμαρχος της Μόσχας ανακοίνωσε πως η παραγωγή της άλλοτε κραταιάς σοβιετικής αυτοκινητοβιομηχανίας επανεκκινεί, αρχής γενομένης από το Δεκέμβρη.

«Η αυτοκινητοβιομηχανία δέχτηκε σοβαρό πλήγμα φέτος, αλλά παρόλα αυτά ευελπιστώ πως θα ξεκινήσουμε την παραγωγή της Moskvich το Δεκέμβριο, με τη βοήθεια του υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας», είπε ο Sergei Sobyanin. Το «σοβαρό πλήγμα» αφορά τις ελλείψεις σε εξαρτήματα, λόγω διεθνών κυρώσεων και ακυρώσεων συμβάσεων με προμηθευτές, που ανάγκασε την AvtoVAZ να σταματήσει προσωρινά την παραγωγή της Lada και να πουλάει αυτοκίνητα χωρίς ABS, κλιματισμό και αερόσακους.

Η αναβίωση της Moskvich θα λάβει χώρα στο πρώην εργοστάσιο της Renault, που παραχωρήθηκε στην τοπική αυτοδιοίκηση της Μόσχας όταν οι Γάλλοι πούλησαν την AvtoVAZ στη ρωσική κυβέρνηση, τον Απρίλιο, έναντι 1 ρουβλίου! Σύμφωνα με το Reuters, η μονάδα παραγωγής ονομάζεται πλέον «Moscow Automobile Factory Moskvich» και αρχικά, προγραμματίζεται να συναρμολογήσει 600 οχήματα μέσα στο 2022 – συμπεριλαμβανομένων 200 αμιγώς ηλεκτρικών. Το εργοστάσιο έχει δυναμική για πολύ ανώτερη παραγωγική δραστηριότητα, στοχεύοντας σε 50.000 μονάδες για το 2023, ενώ έχουν δρομολογηθεί κονδύλια ύψους 5 δις ρουβλίων (περίπου 83 εκατ. ευρώ) από τη διοικούσα αρχή της Μόσχας και τον κατασκευαστή φορτηγών Kamaz, που είναι συμμέτοχος στο εγχείρημα.

Get it on Google Play Download on the App Store