Νέο Ford Focus 1.0 λτ. EcoBoost Hybrid (+video)

Πιστή στο πλάνο εξηλεκτρισμού της γκάμας και λίγες μέρες μετά την παρουσίαση του αντίστοιχου Fiesta, η Ford λανσάρει το υβριδικό Focus.

Δείτε ακόμα: Δοκιμή Ford Kuga 1.5 λτ. EcoBlue diesel 120 PS

Καρδιά του Focus 1.0 EcoBoost Hybrid είναι το σύστημα BISG, που ενσωματώνεται στον τρικύλινδρο 1.000άρη τούρμπο. Το BISG αποτελεί μια ενσωματωμένη μίζα/γεννήτρια στη θέση του στάνταρ εναλλάκτη, επιτρέποντας την ανάκτηση και αποθήκευση της ενέργειας που συνήθως χάνεται κατά το φρενάρισμα και το ρολάρισμα σε μία αερόψυκτη μπαταρία ιόντων λιθίου των 48 Volt. Παράλληλα, λειτουργεί και σαν μοτέρ μέσω διαρκούς συνεργασίας με τον κινητήρα, χρησιμοποιώντας την αποθηκευμένη ενέργεια τόσο για την παροχή πρόσθετης ροπής υπό κανονικές συνθήκες οδήγησης και επιτάχυνσης, όσο και για τη λειτουργία των περιφερειακών ηλεκτρικών συστημάτων του οχήματος.

Διαβάστε επίσης: Δοκιμή Ford Puma 1.0 λτ. EcoBoost 155 PS mHEV

Το υβριδικό Focus προσφέρεται σε δυο εκδόσεις ισχύος με 125 και 155 ίππους, προσφέροντας στη δεύτερη περίπτωση έως 17% χαμηλότερη κατανάλωση σε σχέση με τον 1.5 EcoBoost των 150 ίππων που αντικαθιστά. Ειδικότερα για την κορυφαία έκδοση MHEV 155 PS, η Ford ανακοινώνει μέση τιμή 4,1 λίτρων/100 χλμ. και εκπομπές ρύπων στα 93 γρ. CO2/χλμ. (κατά NEDC).

Δείτε ακόμα: Ford Focus 1.0 EcoBoost 125 PS VS Toyota Corolla 1.2Τ 116 PS

Το σύστημα BISG επέτρεψε επίσης στους μηχανικούς της Ford να μειώσουν τη σχέση συμπίεσης του 1.0 λτ. EcoBoost κινητήρα χρησιμοποιώντας παράλληλα ένα μεγαλύτερο υπερσυμπιεστή. Έτσι, περιορίζεται η υστέρηση στην απόκριση (turbo-lag) μέσω της επιπλέον ροπής του ηλεκτροκινητήρα που επιτρέπει στον κινητήρα εσωτερικής καύσης να περιστρέφεται ταχύτερα διατηρώντας έτσι ψηλά την πίεση στο τούρμπο.

Διαβάστε επίσης: Επιταχύνσεις με Ford Puma 1.0 MHEV 155HP (+video)

Πλέον, η μόνη παραδοσιακή βενζινοκίνητη επιλογή για το Focus συνίσταται από τον 1.0 EcoBoost των 120 ίππων, που προσφέρεται είτε με 6άρι χειροκίνητο ή με 8άρι αυτόματο κιβώτιο.

Get it on Google Play Download on the App Store