Έρχονται μνημειώδη ρεκόρ από το Mercedes-AMG One

Το καλό πράγμα αργεί να γίνει, λένε. Ρητό που μάλλον έχουν ακουστά και στη Γερμανία, καθώς χρειάστηκαν 5 χρόνια και αρκετές καθυστερήσεις μέχρι να υλοποιηθεί το Mercedes-AMG One. Από τη στιγμή που παρουσιάστηκε, όμως, όλοι περιμένουμε να δούμε τι μπορεί να κάνει στην πίστα και πόσα ρεκόρ θα σπάσει.

Πήραμε ένα μικρό δείγμα στο Goodwood Festival of Speed, αν και ο οδηγός δεν πλησίασε καν τα όρια του αυτοκινήτου. Ούτως ή άλλως το γερμανικό hypercar άλλο μέρος έχει κατά νου. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το Nurburgring. Μεγάλο μέρος της εξέλιξής του έγινε στο Nordschleiffe, με τη Mercedes να κατέχει το ρεκόρ ταχύτερου γύρου για εργοστασιακό αυτοκίνητο παραγωγής, με την AMG GT Black Series. To 6.43.62 της κορυφαίας GT, ωστόσο, δεν είναι ό,τι ταχύτερο έχει καταγραφεί στην «Πράσινη Κόλαση» από τετράτροχο με πινακίδες. Η τιμή αυτή ανήκει στην Porsche 911 GT2 RS της Manthey Racing, που έχει γυρίσει τα 21 χλμ. σε 6.38.84.

Βέβαια η εν λόγω Porsche είναι βελτιωμένη και περισσότερο αγωνιστικό θυμίζει, παρά πολιτικό αυτοκίνητο. Η πρωτιά, όμως, είναι πρωτιά – έστω και τυπική. Η Mercedes-AMG θέλει και την ουσία, αλλά και τους τύπους, για να δηλώνει υπερήφανα πως πρόκειται για την κυρίαρχο του Nurburgring. Το One έχει σκοπό να τα καταφέρει, χρησιμοποιώντας όλη την τεχνολογία από τη Formula 1 και κάθε ικμάδα ισχύος από το υβριδικό σύστημα. Το «Ένα» διαθέτει ενεργά αεροδυναμικά βοηθήματα, κεραμικά φρένα, ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση και 1.063 ίππους, που πηγάζουν από τον 1.600άρη V6 twinturbo και τους 4 ηλεκτροκινητήρες. Η ισχύς και οι επιδόσεις στην ευθεία μπορεί να μην προκαλούν δέος (0-100 χλμ./ώρα σε 2,9 δλ., 0-200 χλμ./ώρα σε 7,0 δλ., τελική 352 χλμ./ώρα), όμως το One δεν ενδιαφέρεται για ρεκόρ τελικής ή επιτάχυνσης.

Οι Γερμανοί δημοσίευσαν 3 φωτογραφίες του hypercar τους από το Nordschleiffe, συνοδευόμενες από την εξής λεζάντα: «Ήρθε η ώρα να γίνουμε μάρτυρες σε κάτι μεγάλο. Σε κάτι που όλοι μας περιμέναμε. Είστε έτοιμοι για ένα νέο ορόσημο; Μείνετε συντονισμένοι για μια πρόκληση, μνημειώδους επιπέδου». Με απλά λόγια, «τι κάνει νιάου στα κεραμίδια»; Η Mercedes-AMG μας προετοιμάζει για την προσπάθεια του One στο Nurburgring, με σκοπό την κατάρριψη του ρεκόρ όλων των εποχών για αυτοκίνητο παραγωγής. Αν τα καταφέρει, ή αν τα έχει ήδη καταφέρει -σε περίπτωση που έχει κάνει το πέρασμα- είναι ακόμα άγνωστο. Οι πιθανότητες είναι ξεκάθαρα με το μέρος του, πάντως, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις το τοποθετούσαν κοντά στα 6 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα!! Ακόμα και 10 ή 15 δλ. να πέσουν έξω οι προβλέψεις, εξακολουθούμε να μιλάμε για χρόνους ταχύτερους από εκείνον του τρέχοντος ρεκόρ. Για να δούμε αν το One θα τις επαληθεύσει.

Get it on Google Play Download on the App Store