Από ποια αγορά «πήρε πόδι» το VW Golf;

Η ιστορία του Golf είναι γεμάτη επιτυχίες και πωλήσεις. Εδώ και 46 χρόνια, μέσα από 8 γενιές, γεμίζει τα ταμεία της VW αποτελώντας το πιο διαχρονικό best seller της. Το MK8 ανακηρύχτηκε ως το πιο καλοπουλημένο αυτοκίνητο της Ευρώπης, ανοίγοντας ένα ακόμα κεφάλαιο στο success story του γερμανικού μικρομεσαίου. Δεν είναι, όμως, παντού ρόδινα.

Στην αγορά των Η.Π.Α. η ζήτηση για Golf έχει ελαχιστοποιηθεί. Βέβαια δεν είναι μόνο το μοντέλο της VW που τα βρίσκει «μπαστούνια», αλλά ολόκληρη η κατηγορία. Οι Αμερικανοί δεν επιλέγουν μικρομεσαία χάτσμπακ για τις μετακινήσεις τους, οδηγώντας τους Γερμανούς στην απόφαση της απόσυρσης του αυτοκινήτου! Είναι χαρακτηριστικό πως πέρσι, πουλήθηκαν μόλις 25.693 Golf στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κι αν το άλλοθι είναι εύκαιρο (πανδημία), τα αποτελέσματα του 2019 δεν αφήνουν περιθώριο αμφισβήτησης για τη «βουτιά» στη ζήτηση: 37.393 κομμάτια, από 68.917 που είχε πουλήσει το 2017.

Πλέον, και μέχρι να αποσυρθεί εντελώς από τους τιμοκαταλόγους, το Golf προσφέρεται μόνο με τον 1.4 TSI των 150 ίππων και 6άρι χειροκίνητο ή 8άρι αυτόματο κιβώτιο (το DSG «χαιρέτησε»). Μία έκδοση είναι διαθέσιμη, με πανοραμική ηλιοροφή, ζάντες 16 ιντσών, αισθητήρες φώτων και βροχής, αυτόματο κλιματισμό και είσοδο χωρίς κλειδί, μεταξύ άλλων. Η τιμή ξεκινά από τις 24.190 δολάρια (19.891 ευρώ) για το χειροκίνητο και τα 24.990 δολάρια (20.549 ευρώ) για το αυτόματο. Να σημειώσουμε πως πρόκειται για την 7η γενιά του.

Αυτό πάντως δεν είναι το οριστικό τέλος στις σχέσεις Golf-Η.Π.Α. καθώς το MK8 θα περάσει τον Ατλαντικό, αλλά μόνο ως GTI και R. Ό,τι πουλάει, απλούστατα.

Get it on Google Play Download on the App Store