Η Ferrari 488 Pista συναντά την F40 (+video)

Η F40 είναι ένα ανεπανάληπτο αυτοκίνητο. Ένας μύθος σε τέσσερις τροχούς, που όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσο ισχυρές και γρήγορες Ferrari κι αν παρουσιαστούν, πάντα θα φέρει τον τίτλο της καλύτερης.

Οι Ιταλοί σκέφτονται να την αναβιώσουν είτε ως μοντέλο περιορισμένης παραγωγής, είτε ως μία και μοναδική κατασκευή. Και θα βασιστούν στην 488 Pista για να το υλοποιήσουν, αν τελικά δοθεί το «ΟΚ». Βάσει φιλοσοφίας και χαρακτηριστικών, η Pista λογίζεται ως το σημερινό αντίστοιχο της F40. Μπορεί στην κορυφή της γκάμας -όπως η F40 όταν παρουσιάστηκε- να βρίσκεται η SF90 Stradale, όμως η plug-in υβριδική φύση της δεν συνάδει. Η Pista, αντίθετα, είναι η κορυφαία κεντρομήχανη Ferrari με twinturbo V8 κινητήρα, χωρίς τη συνδρομή ηλεκτροκινητήρων. Μέχρι και ο κυβισμός μοιάζει ελαφρώς (3.9 αντί 2.9 λίτρα της προγόνου).

Διαβάστε επίσης: Γνωρίζετε το δίχρονο τρικύλινδρο μοτέρ της Ferrari;

Οι αποδόσεις και -κυρίως- η τεχνολογία, όχι τόσο. Με 720 ίππους στις 8.000 σ.α.λ. και 770 Nm ροπής στις 3.000 σ.α.λ., η κορυφαία 488 είναι ισχυρότερη κατά 240 άλογα και σχεδόν 300 Nm σε σχέση με το κειμήλιο της αυτοκίνησης (478 ίπποι στις 7.000 σ.α.λ. και 577 Nm στις 4.000 σ.α.λ.). Από επιδόσεις, η Pista επιταχύνει στα 100 χλμ./ώρα από στάση σε 2,85 δλ. και έχει μετρηθεί στα 2,26 δλ, τη στιγμή που η F40 θέλει 4,1 δλ. Ίδια εικόνα και στην τελική, με 340 χλμ./ώρα για το σήμερα και 323 χλμ./ώρα για το άλλοτε ταχύτερο αυτοκίνητο παραγωγής στον κόσμο.

Πιο εντυπωσιακό και από το σχετικό χάσμα στους αριθμούς, ωστόσο, είναι αυτό που κυριολεκτικά τις χωρίζει στον τρόπο επίτευξης. Η 488 Pista διαθέτει launch control και 7άρι αυτόματο διπλού συμπλέκτη. Αν ο οδηγός δεν έχει το DCT στη χειροκίνητη λειτουργία, ώστε να αλλάζει σχέσεις από τα paddles, μπορεί απλά να πατήσει το γκάζι και να αφήσει το αυτοκίνητο να κάνει τη δουλειά. Με την F40 αντίθετα, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα – ακόμα και για οδηγούς στο βεληνεκές του Tiff Needell. Εδώ, ο άνθρωπος πίσω από το τιμόνι πρέπει να σπουλάρει τις τουρμπίνες, να ρεγουλάρει όσο μπορεί το σπινάρισμα στην εκκίνηση (δίχως παράλληλα να «κρεμάσει» ο κινητήρας) και φυσικά, να συγχρονίσει τα άκρα του για να αλλάξει ταχύτητες στο 6άρι χειροκίνητο.

Δείτε ακόμα: Τελικές με Ferrari F40 (+video)

Προφανώς γνωρίζετε την έκβαση της κόντρας. Εξάλλου, σκοπός δεν ήταν να κερδίσει ένα αυτοκίνητο του 1987 ένα σημερινό, αλλά να καταδειχθούν οι διαφορές σε αποτέλεσμα και -πρωτίστως- σε αίσθηση. Προσέξτε απλά το πόσο και πώς ακούγεται η F40, που κάνει την 488 να θυμίζει ηλεκτρικό από πλευράς ντεσιμπέλ, αλλά και χροιάς!

Get it on Google Play Download on the App Store