Μέχρι το 2030 το 40% της αγοράς θα είναι ηλεκτρικά

Αν κάποιος δεν κατέβηκε από σπηλιά ή δεν μας έρχεται από ξένο πλανήτη, γνωρίζει πως η ηλεκτροκίνηση συνθέτει την επαύριο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και τη σήμερον.

Σύμφωνα με τον περιβαλλοντικό αναλυτή του BBC, Justin Rowlatt, μέχρι το 2030 τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα έχουν εδραιώσει τη θέση τους, ως η κυρίαρχη τάση της αυτοκίνησης. Τελευταία προσθήκη, η Fiat.  Η General Motors έχει ανακοινώσει πως μέχρι το 2035 θα διαθέτει μόνο EVs. Το ίδιο ισχύει για τη Volvo, αλλά 5 χρόνια συντομότερα. Ανάλογη εικόνα και για τη Ford στην Ευρώπη, ενώ το 2030 χρησιμοποιείται ως καταληκτική ημερομηνία και από τη VW, η οποία δηλώνει πως μέχρι τότε το 70% των πωλήσεών της θα αφορά ηλεκτρικά. Η Jaguar παίρνει ακόμα πιο δραστικά μέτρα εξαγγέλλοντας πλήρη ηλεκτροποίηση της γκάμας μέχρι το 2025, ενώ ακόμα και η Lotus θα έχει στραφεί ολοκληρωτικά στην ηλεκτροκίνηση μέχρι το 2028.

Κατά συνέπεια, και με βάση τις επενδύσεις που γίνονται συνεχώς στο συγκεκριμένο πεδίο, ο Rowlatt εκτιμά πως μέχρι το 2030 οι συνολικές πωλήσεις όλων των νέων μοντέλων θα αποτελούνται από αμιγώς ηλεκτρικά σε ποσοστό 40%, με συνεχώς αυξανόμενη τάση από εκεί και μέχρι την ολοκληρωτική επικράτηση του ρεύματος έναντι της Μ.Ε.Κ. Χαρακτηριστικό σημάδι των καιρών, ακόμα και οιωνός, η εικόνα της παγκόσμιας αγοράς πέρσι. Η πανδημία μπορεί να φρέναρε κατά 1/5 τις πωλήσεις των αυτοκινήτων συγκριτικά με το 2019, όμως αυτές των ηλεκτρικών σημείωσαν αύξηση 43%! Υπολογίζεται πως εντός της προσεχούς τετραετίας το ποσοστό των EVs θα ανέλθει σε 20%, αφήνοντας άλλο τόσο για την μετέπειτα πενταετία, από το ’25 μέχρι το ’30.

Get it on Google Play Download on the App Store