Πισωκούνα υδρογόνου το νέο Toyota Mirai (+video)

Η Toyota παρουσίασε την 2η γενιά του υδρογονοκίνητου Mirai στις αρχές του έτους, εντυπωσιάζοντας τους πάντες με τη δυναμική του εμφάνιση και την θεμελιώδη αλλαγή στη μετάδοση της κίνησης, από τον εμπρός στον πίσω άξονα. Το επίσημο λανσάρισμα είναι προγραμματισμένο για τον προσεχή Δεκέμβρη, με τις πωλήσεις να ξεκινούν από το επόμενο έτος, όμως τα πρώτα reviews από την Ιαπωνία είναι γεγονός.

Διαβάστε επίσης: Δοκιμή Toyota Yaris 1.5 λτ. Dynamic Force 125 HP

Στη δημοσιογραφική παρουσίαση για τον εγχώριο Ειδικό Τύπο, το νέο Mirai φιλοξενήθηκε σε πίστα όπου επέδειξε τα κάλλη του. Βασίζεται στην ίδια πλατφόρμα με τα Toyota Crown και Lexus LS, με την κατανομή βάρους να διαφημίζεται στο 50-50. Προσθέστε τη μετάδοση της κίνησης πίσω και έχετε ένα Mirai που αποτινάσσει τη στάμπα του απλού μεταφορικού μέσου, γενόμενο μια οικολογική πισωκούνα! Βέβαια μη φανταστείτε ανελέητα drifts και καταστροφή ελαστικών. Προτεραιότητα των μηχανικών ήταν η μεγιστοποίηση της αυτονομίας, σε συνδυασμό με fun to drive όταν μεσολαβούν στροφές. Δεν έγινε Supra ξαφνικά.

 

Όμως, όπως αναφέρουν οι Ιάπωνες, η συμπεριφορά του όντως θυμίζει καλοστημένο πισωκίνητο σεντάν. Αμεσότητα από το μπροστινό, μεγαλύτερες ταχύτητες εντός στροφής και πιο δυνατό ξεκόλλημα στην έξοδο αυτής, είναι χαρακτηριστικά που πριν λίγα χρόνια ούτε κατά διάνοια δεν θα άκουγες σε όχημα με κυψέλες υδρογόνου. Το Mirai MK2 διαθέτει 3 δεξαμενές αποθήκευσης (μία παραπάνω σε σχέση με το σημερινό), που συνδυάζονται με έναν ηλεκτροκινητήρα 182 ίππων και 400 Nm ροπής (αντί 154 αλόγων και 335 Nm). Η τελική ταχύτητα παραμένει ηλεκτρονικά περιοριζόμενη στα 175 χλμ./ώρα, όμως ο ρυθμός επιτάχυνσης και, κυρίως, η αυτονομία δεν έχουν σχέση.

Δείτε ακόμα: Το φορτηγό μηδενικών ρύπων της Toyota

Το 5μετρο (μήκος 4.975 χλστ.) υδρογονοκίνητο fastback υπολογίζεται πως διανύει 850 χλμ. με ένα γέμισμα, αύξηση 30% σε σχέση με το Mirai που κυκλοφορεί στους δρόμους (500 χλμ.)! Όλη αυτή η αναβάθμιση, πάντως, αναμένεται να επιφέρει αύξηση στην ήδη «φαρμακερή» τιμή του αυτοκινήτου. Το μέλλον, όμως, ειδικά αν μπορεί να κουνήσει την ουρά του, κοστίζει…

Διαβάστε επίσης: 5 εκατομμύρια χλμ. με Toyota Mirai δίχως πρόβλημα

Get it on Google Play Download on the App Store