Πως είναι ένα απλό Toyota Yaris Cross;

Η Toyota κάνει επανείσοδο στη δημοφιλή και συνεχώς αναπτυσσόμενη κατηγορία των μικρών SUV με το νέο Yaris Cross, αρκετά χρόνια μετά το (αποτυχημένο) λανσάρισμα του Urban Cruiser στην Ευρώπη, το 2009. Όπως δηλώνει και η ονομασία του Yaris Cross, βασίζεται στο νέο Yaris, όμως εξωτερικά τα δύο αυτοκίνητα διαφέρουν σημαντικά.

Δείτε ακόμα: Το Toyota Yaris Cross στο στοιχείο του (+video)

Το ευρωπαϊκό Yaris Cross θα παράγεται στο εργοστάσιο της Ιαπωνικής μάρκας στη Γαλλία, όπως και το Yaris. Πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη εμφάνισή του τον Απρίλιο του 2020 (δείτε το εδώ), όμως έκτοτε δεν έχει ανακοινωθεί κάτι νεότερο. Ωστόσο, εδώ και λίγο καιρό πωλείται στην Ιαπωνία και στην Αυστραλία, ενώ στην Ευρώπη αναμένεται να αρχίσει η διάθεσή του την άνοιξη του 2021. Το ευρωπαϊκών προδιαγραφών Yaris Cross παρουσιάστηκε σε κορυφαία εξοπλιστική έκδοση (όπως συνηθίζεται άλλωστε από όλες τις εταιρείες) με το φανταχτερό χρυσαφί χρώμα, μεγάλες ζάντες αλουμινίου 18 ιντσών, φώτα LED κ.λπ.

Πως είναι όμως μια πιο απλή έκδοση; Μια πρώτη εικόνα μας δίνει το Yaris Cross που πωλείται στην Αυστραλία και είναι αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες. Μη φανταστείτε ότι πρόκειται για ένα «γυμνό» αυτοκίνητο, καθώς από την πρώτη έκδοση διαθέτει τα περισσότερα αξεσουάρ. Άλλωστε και το νέο Yaris που πωλείται στην Ελλάδα, διαθέτει πλούσιο στάνταρ εξοπλισμό με τους κινητήρες των 1.5 λτ. Σίγουρα δεν είναι τόσο εντυπωσιακό όπως το χρυσαφί που πρωτοείδαμε, όμως δεν παύει να έχει ένα νεανικό παρουσιαστικό με δυναμικά στοιχεία, αλλά χωρίς να είναι απαραίτητα κομψό, όπως ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά μοντέλα.

Δείτε ακόμα: Ποια σφάλματα έχει το νέο Toyota Yaris;

Το Yaris Cross βασίζεται στην πλατφόρμα GA-B και είναι μεγαλύτερο από το Yaris. Συγκεκριμένα έχει μήκος 4.180 χλστ. (+240 χλστ.), πλάτος 1.765 χλστ. (+20 χλστ.), ύψος 1.560 χλστ. (+90 χλστ.) και ίδιο μεταξόνιο στα 2.560 χλστ. Σημαντικό όφελος από το αυξημένο μήκος είναι το πορτ μπαγκάζ των 390 λτ. (314 λτ. στο Hybrid AWD), έναντι 286 λτ. το Yaris.

Εκεί που είναι ίδιο με το χαμηλότερο αδελφάκι του, το νέο Yaris, είναι στο εσωτερικό. Οι επενδύσεις του είναι απλές και η οθόνη αφής είναι η βασική των 7 ιντσών, όμως διαθέτει αυτόματο κλιματισμό και τα δύο κυκλικά όργανα.

H Toyota είχε κάνει αναφορά για το ευρωπαϊκό Yaris Cross ότι θα εξοπλίζεται με το νέο υβριδικό σύστημα, αποτελούμενο από το 3κύλινδρο βενζινοκινητήρα των 1.5 λτ. και τον ηλεκτροκινητήρα, με συνδυαστική ισχύ 116 ίππων. Στο τετρακίνητο, το σύστημα τετρακίνησης AWD-i κατανέμει τη ροπή στον πίσω άξονα κατά την εκκίνηση και την επιτάχυνση. Δεδομένο μπορούμε να θεωρήσουμε το Yaris Cross και με το αμιγώς βενζίνης μηχανικό σύνολο των 1.5 λτ. με τους 125 ίππους.

Δείτε ακόμα: Δοκιμή Toyota Yaris 1.5 λτ. Dynamic Force 125 HP

Get it on Google Play Download on the App Store