Πώς «γράφει» το Civic Type R κόντρα στην A45 S; (+video)

Η τελευταία γενιά Civic Type R δεν είναι απλά ο συνεχιστής μιας 25ετούς παράδοσης για τη Honda. Κατά δήλωση των ίδιων, των Ιαπώνων, πρόκειται για το πιο σκληροπυρηνικό και γρήγορο «Τάπερ» που έχουν παρουσιάσει μέχρι σήμερα! Βαρύτατα παράσημα, δίχως αμφιβολία, όμως ο ανταγωνισμός λίγο εντυπωσιάζεται. Ειδικά όταν πρόκειται για το ισχυρότερο χάτσμπακ της αγοράς.

Η Mercedes-AMG A 45 S υπήρξε από τους πρωτοπόρους των mega hatches, ενώ η σημερινή της εκτέλεση ήταν το πρώτο που έσπασε το φράγμα των 400 ίππων. Ο 2.0λιτρος M139 ήταν μέχρι πριν λίγους μήνες ο ισχυρότερος τετρακύλινδρος όλων των εποχών, παράγοντας 421 ίππους και 500 Nm. Ο συνδυασμός του με το 8άρι αυτόματο διπλού συμπλέκτη και το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα τετρακίνησης, που συν τοις άλλοις προσφέρει Drift Mode (επίσης από τα πρώτα στην αγορά, όχι μόνο την κατηγορία), μετατρέπουν την κορυφαία A-Class σε πύραυλο «εδάφους-εδάφους»: 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις 3,8 δλ., 0-160 χλμ./ώρα σε 8,6 δλ., 400άρι σε 11,9 δλ. και τελική που περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 270 χλμ./ώρα. Δυναμική, ωστόσο, που δεν περιορίζεται στην ευθεία, αλλά μεταφέρεται και στις στροφές.

Αυτό είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για το Civic Type R, καθώς στο «ίσιωμα» δεν περιμένεις να κάνει το θαύμα. Το FL5 πρακτικά είναι μια κατηγορία κάτω από την A45 S, με τον 2.0λιτρο VTEC Turbo να αποδίδει 329 ίππους και 420 Nm. Εκτός αυτού, η μετάδοση αποτελείται από μηχανική διάταξη με δυο σχέσεις λιγότερες (6άρι χειροκίνητο) και κίνηση αποκλειστικά μπροστά. Τα 5,4 δλ. είναι εξαιρετικός χρόνος για μπροστοκίνητο στο 0-100, αλλά δεν παύουν να απέχουν σχεδόν 2,0 δλ. από την A45 S. Στην τελική υπερτερεί το FL5 λόγω του κόφτη στη Mercedes (275 χλμ./ώρα το Honda), αλλά το θέμα είναι αν το ιαπωνικό hot hatch καταφέρνει να ρεγουλάρει την  τετρακίνηση και το έξτρα γκάζι της Γερμανίδας στις στροφές.

Όπως μας δείχνει ο χρόνος του Sport Auto στο Hockenheimring, το Type R δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα και σταματά τα χρονόμετρα στο 2.01.400. Καταπληκτική επίδοση για μπροστοκίνητο, που μάλιστα το φέρνει σχεδόν 1 δλ. μπροστά από τη νέα Mercedes-AMG C43. Σε σχέση με το «45άρι» που τραβάει η A-Class όμως, υστερεί. Η AMG A45 S έχει γυρίσει παλιότερα τη γερμανική πίστα σε 2.00.700, με παρόμοιες συνθήκες. Το γεγονός, ωστόσο, ότι συγκριτικά με ένα αυτοκίνητο 100 ίππους και 80 Nm ισχυρότερο, που ταυτόχρονα είναι αυτόματο και τετρακίνητο, το FL5 καταφέρνει να μείνει στο ίδιο δευτερόλεπτο, είναι άξιο μνείας – και ενδεικτικό της φοβερής δουλειάς των μηχανικών της Honda.

Get it on Google Play Download on the App Store