Το ντέρμπι της χρονιάς: RS 3 vs AMG A45 S (+video)

Audi RS 3 και Mercedes-AMG A45 S συνθέτουν το πιο δυνατό δίδυμο όλων των εποχών στα hot hatches. Για την ακρίβεια, χάτσμπακ με ισχύ και επιδόσεις τέτοιου βεληνεκούς λέγονται πια «hyper hatches».

Η έλευση του νέου RS 3 συνοδεύτηκε από ιστορικά ρεκόρ και έστειλε μήνυμα υπεροχής στη 45άρα A-Class. Βέβαια άλλο να κάνεις ονομαστικά ρεκόρ, άλλο να τα επαληθεύσεις στην πράξη και με τον αντίπαλο ακριβώς δίπλα. To hyper hatch από το Ίνγκολσταντ εξακολουθεί να διαθέτει τον πεντακύλινδρο 2.5 TFSI στα 400 άλογα, όμως η αυξημένη κατά 20 Nm ροπή (500 πλέον) και τα αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά το επιταχύνουν στα 100 χλμ./ώρα από στάση σε 3,8 δλ., έχοντας μετρηθεί και στα 3,1 δλ.! Ακόμα πιο εντυπωσιακή η τελική ταχύτητα, που ανέρχεται στην ιστορικά υψηλά ένδειξη των 290 χλμ./ώρα!

Η AMG A45 S ανέβασε επίπεδο ολόκληρη την κατηγορία και καθιέρωσε τα συστήματα Drift Mode (το Ford Focus RS πρωτολάνσαρε τη μόδα), κάτι που ενστερνίστηκε και το νέο RS 3. Ο 2.0λτ. τετρακύλινδρος τούρμπο αποδίδει περισσότερα άλογα (421) και ίδια ροπή (500 Nm), παρότι 500 κ.εκ. και 1 κύλινδρο κάτω σε σχέση με τον TFSI. Ο συνδυασμός συστήματος τετρακίνησης και αυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη (7 σχέσεων στο Audi, 8 στη Mercedes) εδώ επιφέρει 3,9 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα, με την τελική να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 270 χλμ./ώρα. Οπότε, θεωρητικά, έχουμε να κάνουμε με δυο απολύτως ισάξια αυτοκίνητα. Για να δούμε τι γίνεται στην πράξη.

Get it on Google Play Download on the App Store