Πόση διαφορά κάνουν 230 κιλά στο στρίψιμο; (+videos)

Ο ιδρυτής της Lotus, Colin Chapman, έχει αφήσει ένα ιστορικό απόφθεγμα για τα δυναμικά χαρακτηριστικά: «Ένα δυνατό αυτοκίνητο, είναι γρήγορο στις ευθείες. Ένα ελαφρύ, είναι γρήγορο παντού». Αυτό το δόγμα μεταφράστηκε σε 7 πρωταθλήματα στη Formula 1, καθιστώντας την βρετανική εταιρία ως την 4η πιο επιτυχημένη ομάδα στα χρονικά (Ferrari, Williams και McLaren οι 3 πρώτες) και τα αυτοκίνητα δρόμου ως συνώνυμα της ακρίβειας στην οδική συμπεριφορά. Ένα δόγμα που μετουσιώνεται σε αποτέλεσμα ανεξαρτήτως κατηγορίας και εμπορικής τοποθέτησης.

Το Skoda Superb ανήκει στα μεγαλομεσαία. Προφανώς δεν έχει σχέση με σπορ κατασκευές, όμως δεν σημαίνει ότι το στρίψιμο δεν συγκαταλέγεται στα προσόντα του. Ειδικά όταν έχει να κάνει με τεστ αποφυγής ταράνδου, που προσομοιώνει την απότομη αλλαγή λωρίδας. Δοκιμασία που μπορεί να αποθεώσει ή να ξεγυμνώσει το στήσιμο ενός αυτοκινήτου. Η τσεχική λιμουζίνα περνάει και από τα δύο στάδια, με διαφορά 200 κιλών.

Δείτε ακόμα: Το Skoda Superb που «σκοτώνει» supercars!

Στη μία όψη του νομίσματος, συναντάμε το Superb 1.5 TSI 150 PS εξοπλισμένο με 19άρες ζάντες. Πέρασε από τους 3 διαδρόμους με ταχύτητα 74 χλμ./ώρα, άγγιξε τα 77 χλμ./ώρα και δοκιμάστηκε μέχρι τα 80 χλμ./ώρα. Το ίδιο αυτοκίνητο, με επιπλέον 230 κιλά, εμφάνισε εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα.

Διαβάστε επίσης: Η τρομακτική διαφορά που κάνει η έλλειψη ESP (+video)

Το Superb iV αποτελεί το πρώτο υβριδικό της Skoda και μοιράζεται το υβριδικό σύνολο του VW Passat GTE, που αποτελείται από τον 1.4 TSI και έναν ηλεκτροκινητήρα. Το ηλεκτρικό μοτέρ και οι μπαταρίες ανεβάζουν το συνολικό βάρος στα 1.786 κιλά, έναντι 1.556 του κανονικού. Κάτι που επιφέρει τις ανάλογες μεταβολές στη συμπεριφορά του κατά την εκτέλεση ελιγμών. Μετά βίας καταφέρνει να περάσει με 70 χλμ./ώρα, έχοντας εκδηλώσει υπερστροφικές τάσεις ήδη από τα περάσματα των 65 και 68 χλμ./ώρα. Να σημειωθεί ότι στα 68 και 70 χλμ./ώρα πέρασε με τη δεύτερη. Στα 72 χλμ./ώρα δεν αφήνει κώνο όρθιο και γυρίζει κάθετα, φεύγοντας ευθεία δεξιά.

Δείτε ακόμα: Πόσο γερή λαμαρίνα είχαν τα παλιά αυτοκίνητα; (+video)

Εδώ να σημειώσουμε πως τα δυο τεστ διεξήχθησαν από διαφορετικά μέσα, με το ένα να χρησιμοποιεί το κανονικό Superb και το άλλο το Combi. Η διαδικασία της δοκιμασίας απότομης αλλαγής λωρίδας ωστόσο, είναι τυποποιημένη και εκτελείται από όλους με τον ίδιο τρόπο, τηρώντας δεδομένες αποστάσεις μεταξύ διαδρόμων και κώνων. Δείτε back to back τις επιπτώσεις που έχουν 230 κιλά στις αντιδράσεις ενός αυτοκινήτου.

 

Get it on Google Play Download on the App Store