«Σφαίρα» το νέο τετρακίνητο τούρμπο Mazda3 (+video)

Μετά περισσής χαράς υποδεχτήκαμε την είδηση για λανσάρισμα τετρακίνητου τούρμπο 3 από τη Mazda, προ μερικών μηνών. Τα γράμματα «MPS» δεν επέστρεψαν, αλλά και μόνο που γνωρίζουμε πως υπάρχει 3άρι με υπερτροφοδοτούμενο μοτέρ εκεί έξω, αρκεί για να διατηρούμε ελπίδες.

Δείτε ακόμα: Πόσα άλογα έχει χάσει ένα Mazda RX-8 13 ετών;

Όπως αποδεικνύει πάντως, μια χαρά μπορεί να αναπληρώσει το κενό της γκάμας του ιαπωνικού μικρομεσαίου. Ο 2.5αρης τούρμπο SKYACTIV-G αποδίδει 250 ίππους και 434 Nm ροπής με χρήση βενζίνης 93 οκτανίων, κάτι που σημαίνει πως με τις 98άρες ή 100άρες στην Ευρώπη μπορεί να κερδίζει λίγο ακόμα σε ισχύ. Επίσης, μπορεί να το δείτε γραμμένο με 230 ίππους και 420 Nm, στοιχεία που αφορούν το «ζουμί» 87 οκτανίων που υπάρχει στη Βόρειο Αμερική. Με τις εκεί προδιαγραφές, που προϋποθέτουν αποκλειστικό συνδυασμό με 6άρι αυτόματο κιβώτιο, το κορυφαίο 3 επιταχύνει στα 100 χλμ./ώρα από στάση μέσα σε 5,75 δλ. Μάλιστα, το αυτοκίνητο που μετρήθηκε είχε μόλις 1.287 χλμ. στο κοντέρ. Ενδεχομένως, όταν ο κινητήρας «ανοίξει» να είναι ακόμα ταχύτερο.

Διαβάστε επίσης: Σας έχει λείψει το Mazda3 MPS;

Στο φλέγον ζήτημα της σύγκρισης με το MPS, όσο μπορεί να γίνει, το 3 2.5 Turbo AWD βγαίνει νικητής. Το μπροστοκίνητο hot hatch των 260 ίππων και 380 Nm από τον 2.3 DISI Turbo, ήθελε 6,1 δλ. για να επιταχύνει στα πρώτα 100 χλμ./ώρα. Οπότε από πλευράς επιτάχυνσης, ο τρόπον τινά πνευματικός απόγονος είναι όχι μόνο ταχύτερος, αλλά μπαίνει στα χωράφια των -επίσης μπροστοκίνητων- Ford Focus ST, Honda Civic Type R, Renault Megane R.S. Trophy και VW Golf GTI Clubsport!

Δείτε ακόμα: Δοκιμή Mazda3 SkyActiv-G122 2.0 Αuto

Get it on Google Play Download on the App Store