Symmetrical ή Quattro; Ποιο είναι καλύτερο; (+video)

Συστήματα τετρακίνησης έχουν υπάρξει πολλά. Μερικά εκ των οποίων ιδιαίτερα εξελιγμένα. Το SH-AWD της Honda, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνήτες. Το Active Yaw Control στην τετρακίνηση του Mitsubishi Evo, επιταχύνει τον πίσω εξωτερικό τροχό για να προσδώσει μεγαλύτερη ευελιξία. Το ATTESA-ETS της Nissan, πρακτικά είναι υπερ-υπολογιστής. Μέχρι στιγμής, όλα γιαπωνέζικα. Ένα γερμανικό, όμως, ήταν αυτό που έδειξε τον δρόμο.

Δείτε ακόμα: Subaru Forester εκθέτει καθαρόαιμα off road (+video)

Γερμανοί και Ιάπωνες φιλονικούν για τα συστήματα μετάδοσης, από την εποχή που η Audi λάνσαρε το quattro. Η τεχνολογία που άλλαξε για πάντα τη μορφή των αγώνων ράλι και έφερε την τετρακίνηση στα καθημερινά μοντέλα. Ένα προνόμιο που μέχρι τότε, απολάμβαναν τα εκτός δρόμου οχήματα. Η πλέον διαχρονική μάχη του quattro, είναι αυτή με το Symmetrical All Wheel Drive της Subaru. Οι «Πλειάδες» βάσισαν ολόκληρη την ουσία της ύπαρξής τους στον συνδυασμό Symmetrical-boxer, δημιουργώντας μύθους όπως το SVX και το Impreza STI.

Δείτε ακόμα: Audi RS Q3 Sportback με 440 ίππους και νέες ζάντες

Όχι ότι τα οικογενειακά μοντέλα έμειναν εκτός νυμφώνος. Το Forester για παράδειγμα, ήταν το πρώτο που ενσωμάτωσε το X-Mode, το 2014. Ένα πρόγραμμα που παρεμβαίνει στην παροχή ισχύος, την κατανομή της ροπής, την απόκριση του γκαζιού, την λειτουργία του κιβωτίου CVT και το σύστημα ελέγχου της ευστάθειας, βελτιστοποιώντας την πρόσφυση σε δύσκολες συνθήκες. Το αυθεντικό quattro, γιατί υπάρχει και η παραλλαγή με τον Haldex, επίσης χρησιμοποιεί τρία διαφορικά και δεν διαθέτει τόση ηλεκτρονική υποβοήθηση.

Διαβάστε επίσης: Πόσο αποτελεσματικός είναι ο Haldex του S3; (+video)

Παρακάτω θα δούμε ένα Forester και ένα Q5, να κοντράρονται για την ανάδειξη του αποτελεσματικότερου συστήματος μετάδοσης. Η αναμέτρηση είναι ντέρμπι σε όλες τις δοκιμασίες, πλην μιας: αυτή που μένει μόνο ένας πίσω τροχός στο έδαφος και η μετάδοση καλείται να τον τροφοδοτήσει, ώστε να «ξεκολλήσει» το αυτοκίνητο. Ποιο λέτε κέρδισε;

Get it on Google Play Download on the App Store