Τι είναι η πιστοποίηση Trail Rated των Jeep; (+video)

Δημιουργώντας την πιστοποίηση Trail Rated πριν 15 χρόνια, η Jeep ανέβασε ακόμα περισσότερο τον πήχη στην κατηγορία των εκτός δρόμου οχημάτων εφαρμόζοντας μία σειρά εξαντλητικών δοκιμών, αντάξιων την ιστορίας της εταιρείας και της φιλοσοφίας των μοντέλων της.

Δείτε ακόμη: Απόβαση του Jeep Gladiator στην Ευρώπη

Τα μοντέλα της Jeep αποτελούν σημείο αναφοράς για τις εκτός δρόμου δυνατότητες τους εδώ και χρόνια. Θέλοντας να δημιουργήσει μια ειδική αξιολόγηση για τις εκτός δρόμου δυνατότητες των οχημάτων της, το 2004 η Jeep σχεδίασε σε συνεργασία με το Nevada Automotive Test Center μια σειρά εξαιρετικά δύσκολων δοκιμασιών. Για την πραγματοποίηση των δοκιμών επιλέχθηκε μία ερημική βραχώδης περιοχή στο βόρειο Μίσιγκαν, στην οποία μόνο ελάχιστα αυτοκίνητα έχουν τολμήσει να βρεθούν.

Τα αυτοκίνητα που καταφέρνουν να περάσουν τις αυστηρές προδιαγραφές αποκτούν την πιστοποίηση Trail Rated, η οποία πολύ απλά σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα οχήματα είναι ικανά -κάτω από τις κατάλληλες εντολές του οδηγού- να περάσουν από τις πιο ακραίες εκτός δρόμου διαδρομές. Οι δοκιμές είναι σχεδιασμένες ώστε να φέρνουν στα όρια τους 5 στοιχεία του αυτοκινήτου που είναι κρίσιμης σημασίας για τις εκτός δρόμου δυνατότητες.

1) Απόσταση από το έδαφος: Η μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος σημαίνει ότι ένα αυτοκίνητο μπορεί να περάσει με ασφάλεια τα εμπόδια που μπορεί να συναντήσει σε μια εκτός δρόμου διαδρομή. Παράλληλα δίνεται ιδιαίτερη σημασία στις γωνίες προσέγγισης, ράμπας και διαφυγής, χαρακτηριστικά που εκτός από την απόσταση από το έδαφος εξαρτώνται από το σχεδιασμό των προφυλακτήρων, το μεταξόνιο και τους εμπρός και πίσω προβόλους. Τα μοντέλα της Jeep που αποκτούν τη διάκριση Trail Rated διαθέτουν για αυτό το λόγο αυξημένη απόσταση, ανασχεδιασμένους προφυλακτήρες, αλλά και ειδικές ποδιές στο πάτωμα του αυτοκινήτου για την προστασία των μηχανικών μερών.

Δείτε ακόμη: Νέο Jeep Renegade με τιμή από 18.900 ευρώ

2) Πρόσφυση: Αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους παράγοντες αφού παίζει καθοριστικό ρόλο σε κάθε εκτός δρόμου διαδρομή, ανεξάρτητα από το είδος του εδάφους. Εκτός από την αποτελεσματικότητα του συστήματος τετρακίνησης, τα ελαστικά θα πρέπει να προσφέρουν κορυφαία αντοχή και πρόσφυση ανεξάρτητα αν το αυτοκίνητο κινείται στο χώμα, στη λάσπη, το χιόνι ή ακόμα και τα βράχια. Η προηγμένη τετρακίνηση Jeep Active Drive Low σε συνδυασμό με το αποκλειστικό σύστημα Selec-Terrain εξασφαλίζουν πάντα τη μέγιστη πρόσφυση ρυθμίζοντας τα υποσυστήματα του αυτοκινήτου ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της εκάστοτε διαδρομής. Παράλληλα τα Trail Rated μοντέλα της Jeep διαθέτουν στο βασικό τους εξοπλισμό ελαστικά που είναι κατάλληλα για να αντιμετωπίσουν τα πλέον δύσβατα εδάφη.

3) Ελευθερία άρθρωσης: Το να έχουν οι τροχοί του αυτοκινήτου ανά πάσα στιγμή όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επαφή με το έδαφος αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό ενός ικανού εκτός δρόμου οχήματος. Η ελευθερία κίνησης των τροχών στον κατακόρυφο άξονα που επιτρέπει η ανάρτηση δοκιμάζεται στα πλαίσια της πιστοποίησης Trail Rated. Στόχος είναι ανεξάρτητα από τις γωνίες που παίρνει το αυτοκίνητο και την κατάσταση του εδάφους, όσο το δυνατόν περισσότεροι τροχοί να έχουν επαφή, έτσι ώστε σε συνεργασία με το σύστημα τετρακίνησης το αυτοκίνητο να συνεχίσει την πορεία του.

4) Ευελιξία: Συχνά οι εκτός δρόμου διαδρομές είναι στενές και το αυτοκίνητο θα πρέπει να πραγματοποιήσει κλειστούς ελιγμούς. Ο σχεδιασμός της ανάρτησης, η δυνατότητα το αυτοκίνητο να κινείται με ιδιαίτερα χαμηλές ταχύτητες και βέβαια η δυνατότητα των εμπρός τροχών να στρίβουν σε μεγάλες γωνίες προσφέρουν την απαραίτητη ευελιξία. Στα Trail Rated μοντέλα της Jeep τα μηχανικά μέρη είναι ειδικά ρυθμισμένα ώστε το αυτοκίνητο να ανταποκρίνεται με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα και χωρίς να προκαλείται φθορά στα υποσυστήματα του αυτοκινήτου.

5) Διέλευση υδάτινου κολλήματος: Η εκτός δρόμου οδήγηση είναι συνυφασμένη με το πέρασμα από διαδρομές με κυρίαρχο το υγρό στοιχείο, όπως π.χ. ποταμούς. Τα Trail Rated μοντέλα της Jeep διαθέτουν ειδικά σχεδιασμένη εισαγωγή αέρα για τον κινητήρα που επιτρέπει την ασφαλή διέλευση σημείων όπου το βάθος του νερού ξεπερνά κατ’ ελάχιστο (ανάλογα το μοντέλο) τα 48 εκατοστά. Σε συνδυασμό με τις κατάλληλες οδηγικές τεχνικές τα μοντέλα της Jeep που παίρνουν την πιστοποίηση μπορούν να ξεπεράσουν υδάτινα κολλήματα βάθους σχεδόν 77 εκατοστών χωρίς τη χρήση συστήματος σνόρκελ.

Δείτε ακόμη: Militem Hero: Εντυπωσιακό Jeep Renegade

Μέχρι σήμερα μόνο μοντέλα της Jeep έχουν καταφέρει να κατακτήσουν τη διάκριση Trail Rated. Συγκεκριμένα οι εκδόσεις Trailhawk των Renegade, CompassCherokee και Wrangler.

Δείτε το Jeep Compass Trailhawk να δίνει τη μάχη για να κατακτήσει τη διάκριση Trail Rated:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Skoda Target του '88 καλύτερο από καινούργιο
Skoda Target του '88 καλύτερο από καινούργιο
Το S2000 «διδάσκει» τα MX-5 και Abarth 124 (+video)
Το S2000 «διδάσκει» τα MX-5 και Abarth 124 (+video)
Γιατί το νέο Audi RS 3 είναι πιο δυνατό στην Αμερική;
Γιατί το νέο Audi RS 3 είναι πιο δυνατό στην Αμερική; …
Δοκιμές στα 440 χλμ./ώρα για τη Bugatti Chiron SS
Δοκιμές στα 440 χλμ./ώρα για τη Bugatti Chiron SS
Ford GT «κονόμησε» 400.000 αξίας σε 2 χρόνια
Ford GT «κονόμησε» 400.000 αξίας σε 2 χρόνια
Διέλυσε το Honda Integra του ακριβώς πριν το δώσει!
Διέλυσε το Honda Integra του ακριβώς πριν το δώσει! …
Καπούτ η εξέλιξη θερμικών Audi από το 2026
Καπούτ η εξέλιξη θερμικών Audi από το 2026
«Βέρα» Alfa 75 Turbo Evoluzione για 84.000 ευρώ
«Βέρα» Alfa 75 Turbo Evoluzione για 84.000 ευρώ
H VW πήγε να αγοράσει δυο φορές την Alfa Romeo
H VW πήγε να αγοράσει δυο φορές την Alfa Romeo
Ήρθε το νέο διαμάντι των plug-in hybrid SUV
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Νέες εκδόσεις VW ID.3 και ID.4 σε τιμές ντίζελ!
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Ήρθε το απόλυτο Τζιπ με 3,5 λτ. κατανάλωση
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Ήρθε το νέο υβριδικό Suzuki Swace. Δείτε τις τιμές
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές του νέου Nissan Qashqai!
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές του Toyota Yaris Cross στην Ελλάδα
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές του Toyota RAV4 των 306 PS στην Ελλάδα
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές των κορυφαίων 4κίνητων Mercedes EQA
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Ήρθε το νέο Dacia Sandero σε πολύ χαμηλές τιμές
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές του νέου Hyundai Kona Hybrid
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
H εκρηκτική Mustang Mach 1 πάτησε Ελλάδα (+video)
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Get it on Google Play Download on the App Store