Το «διεστραμμένο» στοιχείο του Honda Prelude (+video)

Παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο διαφορετικοί λαοί και κουλτούρες, αντιμετωπίζουν φαινομενικά ίδια γεγονότα. Ας πάρουμε για παράδειγμα την απίστευτη ιστορία της 2ης γενιάς του Honda Prelude.

Στην Ευρώπη και την Αμερική, το «Πρελούδιο» MK2 έγινε γνωστό ως ένα όμορφο και τεχνολογικά προηγμένο κουπέ, με έμφαση στο στυλ, τον ολοκληρωμένο χαρακτήρα και το «ψαγμένο» engineering. Εν έτει 1983 είχε συντελεστή οπισθέλκουσας 0,34 και προαιρετικά σύστημα ABS! Από πλευράς ισχύος δεν συναγωνιζόταν τα Nissan Skyline, Toyota Supra και Mazda RX-7 FC της εποχής, όμως το χαμηλό του βάρος (μόλις 1.025 κιλά) βελτιστοποιούσε τους 140 ίππους (160 για την ιαπωνική βερσιόν) στις 6.000 σ.α.λ. και τα 170 Nm ροπής στις 5.000 σ.α.λ. Με το 5άρι χειροκίνητο κιβώτιο, το 2λιτρο Prelude (υπήρχαν και εκδόσεις 1.8 με 105 ίππους) μπορούσε να επιταχύνει στα 100 χλμ./ώρα από στάση σε 8,2 δλ. (7,8 το JDM) και να φτάσει τα 205 χλμ./ώρα τελικής.

Δείτε ακόμα: Το νέο Honda Civic Type R θα έχει 400 ίππους και 4κίνηση

Εκείνη την περίοδο, ένεκα πετρελαϊκής κρίσης, στην Αμερική έκαναν εμπορική θραύση κουπέ που δεν είχαν ιδιαίτερο νεύρο στο πάτημα του γκαζιού. Οι βασικές εκδόσεις των Chevrolet Camaro και Ford Mustang, μαζί με το Prelude, το Nissan Silvia (Datsun 200 SX εκεί), το Mazda Cosmo και άλλα δίθυρα που δεν παρουσίαζαν έφεση στις επιδόσεις, απέκτησαν το προσωνύμιο date cars. Ελληνιστί, «γυναικοπαγίδες». Το target group τους ήταν νεαροί -και μεγαλύτεροι- που ήθελαν ένα όμορφο και στυλάτο αυτοκίνητο για να δείχνουν ωραίοι, δίχως να τους ενδιαφέρουν οι επιδόσεις, προκειμένου να προσελκύσουν εκπροσώπους του «ωραίου» φύλου, με απώτερο σκοπό το ζευγάρωμα. Κάπου εδώ, το Prelude μπήκε στη ζώνη του λυκόφωτος – τουλάχιστον για την Ιαπωνία.

Δείτε ακόμα: Γιατί το νέο Honda Civic Type R έχει τρεις εξατμίσεις;

Το κάθισμα του συνοδηγού, έφερε ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Ο λεβιές για την ρύθμιση της πλάτης ήταν στην εσωτερική πλευρά, αντί για την παραδοσιακή εξωτερική. Κοινώς, «κοίταζε» το άλλο κάθισμα αντί για την πόρτα. Σε όλες τις υπόλοιπες αγορές του κόσμου, το εν λόγω στοιχείο κρίθηκε ως εργονομικό καθώς ο λεβιές ήταν πιο εύκολα προσβάσιμος. Στην Ιαπωνία, ωστόσο, έγινε πανικός. Κυριολεκτικά.

Τα εγχώρια ΜΜΕ πραγματοποίησαν συντονισμένη επίθεση στη Honda, κατηγορώντας τη πως προήγαγε τις σεξουαλικές επιθέσεις και τους βιασμούς! Το σκεπτικό τους ήταν το εξής: ο οδηγός μπορούσε με μια κίνηση, να ρίξει την πλάτη του καθίσματος και να προχωρήσει στα δέοντα. Η κοινή γνώμη υποδέχθηκε με θυμηδία, αλλά και αηδία, το γεγονός ότι ένα αυτοκίνητο θα μπορούσε να είναι τόσο έντονα σεξιστικό, στα όρια του παράνομου. Ο μοχλός μάλιστα απέκτησε και παρατσούκλι: «pervert lever», ή αλλιώς «ο λεβιές του διεστραμμένου». Ως αποτέλεσμα, το Prelude «πάτωσε» στις πωλήσεις με το θέμα των καθισμάτων να φτάνει μέχρι το αντίστοιχο Υπουργείο Δημοσίας Τάξης!

Δείτε ακόμα: Απόλαυση στις 8.500 σ.α.λ. με Honda NSX (+video)

Διαβάστε επίσης: Με τιμή από 30.186 ευρώ το Honda e στην Ελλάδα

Η Honda εξέδωσε σωρεία ανακοινώσεων, στις οποίες εξηγούσε -ακόμα και με γραφήματα- την αυξημένη εργονομία της εν λόγω διάταξης και διαβεβαίωνε πως δεν υπήρχε κανένας σκοπός να προμοτάρει τα σεξουαλικά «πεσίματα» εντός του Prelude. Ο μύθος της εποχής θέλει την δυσφήμιση του μοντέλου να ενορχηστρώνεται από τις Mazda και Nissan, οι οποίες είδαν τα Cosmo και Silvia να «συντρίβονται» από το Prelude σε συγκριτικά τεστ. Τελικώς, η ρύθμιση της πλάτης επανήλθε χαμηλά και προς την πλευρά της πόρτας, στην 3η γενιά του.

Get it on Google Play Download on the App Store