Το πλύσιμο της McLaren F1 ευφραίνει καρδία (+video)

Η McLaren F1 δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της μηχανολογίας σε τέσσερις τροχούς, έθεσε το απόλυτο ρεκόρ ταχύτητας όλων των εποχών το 1998. Επίδοση που άντεξε για 8 χρόνια, μέχρι τον ερχομό του Koenigsegg CCR και τα 388 χλμ./ώρα του.

Το δημιούργημα του Gordon Murray μπήκε στην παραγωγή το 1992 και την τελευταία χρονιά του, έθεσε το ρεκόρ. Κάτι που θα μπορούσε να είχε κάνει εξαρχής, ωστόσο δεν υπήρχαν τα κατάλληλα ελαστικά για το εγχείρημα (το ίδιο ισχύει και για την Bugatti Chiron, που περιορίζεται στα 420 χλμ./ώρα). Ο ατμοσφαρικός V12 των 6.064 κ.εκ. της BMW απέδιδε 627 ίππους και 650 Nm ροπής, έχοντας να κινήσουν μόλις 1.138 κιλά! Τα 100 χλμ./ώρα από στάση ήταν υπόθεση 3,2 δλ., όμως το κυριότερο έγκειτο στο πόσο μακριά έστελναν τη βελόνα του κοντέρ. Η F1 μετρήθηκε στα 386,7 χλμ./ώρα, σε μια εποχή που ο ανταγωνισμός (βλέπε Ferrari F50 και Lamborghini Diablo) έφτανε μέχρι τα 320 χλμ./ώρα!

Ακόμα και η ίδια, η McLaren, δεν έχει τολμήσει να χρήσει κάποιο νεότερο μοντέλο της ως αντικαταστάτη. Μπορεί να γίνονται αναφορές και νύξεις στις παρουσιάσεις των κορυφαίων της μοντέλων (στην P1 πριν από λίγα χρόνια και στη σημερινή Speedtail), όμως χαρακτηρισμοί του στυλ «νέα» ή «σύγχρονη F1» απουσιάζουν. Κι αυτό, γιατί η F1 αποτελεί μνημείο για την αυτοκίνηση. Και ως τέτοιο, χρήζει των καλύτερων περιποιήσεων. Απολαύστε ένα χορταστικό πλύσιμο του βρετανικού supercar (δεν είναι άκαιρο να χαρακτηριστεί ως το πρώτο hypercar).

Get it on Google Play Download on the App Store