Τσάκισε τα χρονόμετρα το Renault Megane RS Trophy-R (+video)

Το νέο Honda Civic Type R έχει πάρει σβάρνα τις πίστες και σπάει ρεκόρ ταχύτερου γύρου, όμως το Renault Megane RS Trophy-R φροντίζει να του υπενθυμίζει πως δεν έχει το μονοπώλιο στα μπροστοκίνητα παραγωγής.

Το γαλλικό hot hatch μπορεί να μην πολυβγαίνει πλέον στα φώτα της δημοσιότητας, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για το ταχύτερο FWD παραγωγής στο Nurburgring. Κατέχει ακόμα, δηλαδή, το ρεκόρ που θέλει κάθε (πολύ) γρήγορο μπροστοκίνητο. Πλέον είναι και σε μια άλλη γερμανική πίστα: το Hockenheim. Το Sport Auto πήρε τον αγωνιστικών καταβολών Γάλλο, έβαλε τον Christian Gebhardt πίσω από τιμόνι και άφησε τα χρονόμετρα να γράφουν. Λίγο πάνω από 4,5 χλμ. (4.574 μέτρα) αργότερα, είχε καταγραφεί μια ιστορική επίδοση.

 

 

Το Megane RS Trophy-R γύρισε την πίστα που φιλοξενούσε το γερμανικό GP της F1, σε 1.59.20! Χρόνος που ισοφαρίζει εκείνον της Alpine A110 S (πάλι με τον Gebhardt στα πηδάλια), θέτει τον πήχη για αυτοκίνητα με την κίνηση μπροστά και ξεπερνά ακόμα και την Mercedes-AMG CLA 45 S των 422 ίππων! Όλα αυτά, χάρις στην εκτεταμένη δίαιτα, που περιλαμβάνει αφαίρεση των πίσω καθισμάτων κι έχει ως αποτέλεσμα να ζυγίζει 130 κιλά λιγότερο από το Trophy (κοντά στα 1.320 συνολικά), την ακόμα πιο επιθετική ρύθμιση της ανάρτησης, τα κεραμικά φρένα με μεγαλύτερους δίσκους, τις ανθρακονημάτινες ζάντες, τα επίσης carbon μπάκετ και τις βελτιώσεις στην αεροδυναμική και το σασί. Στο ίδιο πλαίσιο οι «χορηγίες» των Akrapovic (σύστημα εξαγωγής), Brembo (φρένα), Bridgestone (ελαστικά), Ohlins (αμορτισέρ) και Sabelt (καθίσματα και ζώνες ασφαλείας).

Κάτω από το καπό του συναντάμε ο γνωστός 1.800αρης τούρμπο των 300 ίππων και 400 Nm ροπής, ο οποίος δεν παρουσιάζει αλλαγές σε σχέση με το μοτέρ που βρίσκεται στο απλό Trophy. Σε αντίθεση με εκείνο, στο Trophy-R η ισχύς φτάνει στους εμπρός τροχούς αποκλειστικά μέσω χειροκίνητου κιβωτίου 6 σχέσεων. Αφού, λοιπόν, θυμηθήκαμε τα προσόντα του κορυφαίου Renault, πάμε να τα δούμε και επί του πρακτέου.

Get it on Google Play Download on the App Store