Διαγωνισμός «χορού» Integrale-Evo IX (+video)

H Lancia Delta Integrale θεωρείται η «πνευματική μητέρα» των rally replicas. Και ένα από τα πιο προκομένα της «βαφτιστήρια», είναι το Mitsubishi Lancer Evo.

To αυτοκίνητο που χάρισε 4 σερί πρωταθλήματα στον Tommi Makinen και το μοναδικό τίτλο των «Τριών Διαμαντιών» στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ. Ανάλογη Ιστορία έγραψαν και οι εκδόσεις δρόμου, που στιγμάτισαν γενεές στις 10 εκδοχές που εμφανίστηκαν. Από τις καλύτερες, η 9η. Ως άλλη Συμφωνία, όχι του Μπετόβεν αλλά των Ιαπώνων, το IX εμφανίστηκε το 2005 και αποτελεί το τελευταίο Evo που φόρεσε την ονομασία «Lancer». Κατά πάρα πολλούς, το τελευταίο πραγματικό Evo. Το επόμενο 10άρι εκτός της παραδοσιακής ονομασίας, απεμπόλησε και τον θρυλικό 4G63. Τον κινητήρα που, μαζί με τον EJ20 της Subaru, πέρασαν σε μυθολογικό επίπεδο το στόρι των ιαπωνικών σπορ σεντάν.

Από την άλλη, ένα από τα πιο επιτυχημένα αγωνιστικά όλων των εποχών. Απόλυτη κυριαρχία για 6 διαδοχικές χρονιές (ισάριθμοι τίτλοι Κατασκευαστών και 3 Οδηγών, από το 1987 μέχρι το 1992) και εκδόσεις παραγωγής που σήμερα, αλλάζουν χέρια αποκλειστικά για εξαψήφια νούμερα.

Σήμερα θα παρακολουθήσουμε την Integrale και το Evo IX, σε μια χορογραφική κόντρα. Αμφότερα τα αυτοκίνητα βελτιωμένα, στα 500 άλογα, και με τις ανάλογες μετατροπές σε ανάρτηση-τροχούς. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πως τόσο η Lancia όσο και το Mitsubishi, είναι 2λιτρα, τετρακίνητα και χειροκίνητα. Εξίσου αυτονόητη είναι και η διαφορά στην τεχνολογία των συστημάτων μετάδοσης, καθότι Delta και Lancer απείχαν τουλάχιστον μια δεκαετία ηλικιακά όταν λανσαρίστηκαν. Το θέαμα όμως, χρόνια δεν κοιτά.

Get it on Google Play Download on the App Store