Είναι ταχύτερο το Mazda MX-5 από Porsche Boxster;

Το Mazda MX-5 ανέκαθεν αποτελούσε σημείο αναφοράς στην οδική συμπεριφορά και την ανταμοιβή του οδηγού, ασχέτως αν υπήρχαν παράπονα για την ισχύ του. Η 4η γενιά καλύπτει τα περισσότερα κοινά, με τα 184 άλογα του 2.0λιτρου Skyactiv-G, που φαίνονται περισσότερα χάρις στο χαμηλό βάρος των 1.112 κιλών. Είναι όμως αρκετά για να το φέρουν αντιμέτωπο με την Porsche Boxster S 2ης γενιάς;

Δείτε ακόμα: «Αίλουρος» το Mazda MX-5 στο τεστ αποφυγής ταράνδου (+video)

Στην ευθεία, πολύ δύσκολα. Ακόμα κι αν μιλάμε για αυτοκίνητο του 2007, η Boxster S έχει 295 ίππους από τον 6κύλινδρο boxer των 3.4 λίτρων. Μπορεί να ζυγίζει 1.295 κιλά, όμως δεν δυσκολεύεται να φτάσει στα πρώτα 100 χλμ./ώρα εντός 5,4 δλ. (με το 6άρι χειροκίνητο) και να δείξει μέχρι 272 χλμ./ώρα στο ταχύμετρο. Με 6,9 δλ. και 219 χλμ./ώρα τελικής, το Miata είναι τουλάχιστον μια κατηγορία κάτω. Όμως η ουσία του πιο πετυχημένου roadster όλων των εποχών, ποτέ δεν ήταν στις ευθείες. Όταν ο δρόμος αρχίζει να κατσαρώνει είναι που τα MX-5 δείχνουν τις αρετές τους.

Διαβάστε επίσης: Το Mazda MX-5 έγινε Porsche 935

Ειδικά το 30th Anniversary, με τις σφυρήλατες ζάντες αλουμινίου, τα φρένα των Brembo και Nisin εμπρός-πίσω, αλλά και τα αμορτισέρ της Bilstein. Βέβαια, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τη θεμελιώδη διαφορά μεταξύ Ιάπωνα και Γερμανού μονομάχου: την τοποθέτηση του μοτέρ (στο κέντρο η Boxster, μπροστά το MX-5). Η πίστα είναι σφιχτή και με διαδοχικές αλλαγές κατεύθυνσης, οπότε θεωρητικά η Porsche δεν έχει πολύ χώρο να εκμεταλλευτεί τα 111 παραπάνω άλογα. Το χαμηλότερο κέντρο βάρους, όμως, μαζί με τα φαρδύτερα μετατρόχια και την αμεσότητα της κεντρομήχανης διάταξης, αποδεικνύονται ακατάβλητα εμπόδια για το MX-5 RF. Ο καλύτερος χρόνος του ήταν 1.33.115, τη στιγμή που η Boxster σταμάτησε το χρονόμετρο στο 1.31.582 – κοντά στο 1μιση δλ. λιγότερο, δηλαδή.

Δείτε ακόμα: Η νέα Porsche 911 GT3 οργιάζει στη Μόντσα (+video)

Get it on Google Play Download on the App Store