GR Yaris vs Supra: Ποιο κάνει κουμάντο στα Toyota;

Χωρίς καμία υπερβολή, από τότε που παρουσιάστηκε το GR Yaris έχει «κρύψει» τη Supra. Το κουπέ της Toyota παραμένει αφεντικό σε θέμα ιπποδύναμης, όμως το τετρακίνητο hot hatch απολαμβάνει τόσης δημοτικότητας που δεν «βλέπει» καν τη μεγάλη του αδερφή.

Δείτε ακόμα: GR Yaris ρίχνει καρότσα σε Civic Type R (+video)

Καιρός ήταν να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα μεταξύ τους, αναφορικά με το ποιος είναι το αφεντικό στο θέμα της ταχύτητας. Η Supra είναι μεν σαφώς ισχυρότερη, με 335 ίππους και 500 Nm ροπής από τον 3λιτρο εξακύλινδρο εν σειρά TwinPower, διαθέτοντας παράλληλα αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων, αλλά είναι πισωκίνητη και έχει να κινήσει 1.495 κιλά. Το μικρότερο Yaris αντίθετα, παρά την ύπαρξη συστήματος τετρακίνησης GR-Four, σταματά τη ζυγαριά στα 1.280 κιλά. Υπολείπεται αρκετά σε δύναμη, έχοντας τους μισούς κυλίνδρους και 1.4 λίτρα λιγότερα, όμως τα 268 άλογα (αυστραλιανές εκδόσεις αμφότερα) και 370 Nm του 1.600άρη τούρμπο είναι αντιμέτωπα με λιγότερη μάζα και απολαμβάνουν επιπλέον πρόσφυση στην εκκίνηση. Το κιβώτιο τέλος, είναι παραδοσιακό χειροκίνητο 6 σχέσεων.

Διαβάστε επίσης: Έρχεται Toyota Supra GRMN με έως 510 ίππους

Τα 215 παραπάνω κιλά της Supra φέρνουν τις αναλογίες κιλών ανά ίππο σχεδόν στα ίσα (4,46 αντί 4,77 του Yaris), ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η rally replica έχει το πλεονέκτημα στην εκκίνηση. Από την άλλη, η MK5 υπερτερεί στην ταχύτητα αλλαγών και το γκάζι. Οπότε το φυσιολογικό ερώτημα είναι ένα: θα καταφέρει να μείνει μπροστά το Yaris μετά την εκκίνηση, ή θα το μαζέψει η Supra; Ιδού η απάντηση.

Get it on Google Play Download on the App Store