Η Nissan γιορτάζει 50 χρόνια GT-R και Ζ (+videos)

Το πιο εμβληματικό των Nissan, το GT-R, και εκ των θρυλικότερων ονομάτων στην Ιστορία της αυτοκίνησης κλείνει φέτος τα 50 του χρόνια. Και οι Ιάπωνες το γιορτάζουν, μέσα από ένα video στο οποίο οι 6 γενιές του μοντέλου συναντώνται στο φυσικό τους περιβάλλον: την πίστα.

Δείτε ακόμα: Πωλείται ελληνικό Nissan Skyline R34 1300 ίππων! (+video)

Από το 1969, που παρουσιάστηκε το πρώτο Skyline GT-R, μέχρι την εξέλιξή του σε supercar σήμερα (και αφήνοντας το όνομα Skyline κατά μέρους), η τεχνολογική πρόοδος του αυτοκινήτου υπήρξε συγκλονιστική. Ξεκίνησε ως πισωκίνητο 160 ίππων, από έναν 2λιτρο ατμοσφαιρικό κινητήρα, εξελίχθηκε στο τετρακίνητο R32 των 2.6 λίτρων και 280 ίππων, το οποίο με τη σειρά του «γέννησε» το σχετικά παραγνωρισμένο/υποτιμημένο R33 και το αξεπέραστο R34. H «απόλυτη μηχανή επιδόσεων της Nissan» πλέον αποδίδει 570 ίππους και επιταχύνει στα 100 χλμ./ώρα από στάση σε 2,8 δλ., φτάνοντας στα 315 χλμ./ώρα τελικής ταχύτητας. Ενδεικτικά, το πρώτο GT-R ήθελε 8,3 δλ. για τα πρώτα 100 χλμ./ώρα και άγγιζε τα 195 χλμ./ώρα τελικής.

Διαβάστε επίσης: Πόσο κάνει το Nissan GT-R στην Ελλάδα;

Παράλληλα με το GT-R, φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια ζωής άλλο ένα εξέχον μέλος της οικογενείας των γρήγορων Nissan: το Z. Ξεκίνησε ως Datsun 240Z, για να είναι σήμερα έκθεμα στο μουσείο αυτοκινητικής ιστορίας της Νέας Υόρκης. Εν συνεχεία μετετράπη σε Nissan 280ZX, για να το διαδεχθεί το 300ΖΧ που έκλεισε και τον υπερτροφοδοτούμενο κύκλο του μοντέλου. Τα 350 και 370Z κράτησαν ατμοσφαιρική την αναπνοή τους, περιμένοντας τον διάδοχο – o οποίος κατά πάσα πιθανότητα, θα επιστρέψει στα τούρμπο μονοπάτια.

Get it on Google Play Download on the App Store