«Μαχαίρια» μεταξύ GR Corolla, Civic Type R & Elantra N

Αναμενόμενο, αλλά και ζητούμενο όλων, ήταν. Με το που παρουσιάστηκε το Toyota GR Corolla, οι μάχες με τον ανταγωνισμό δεν θα μπορούσαν παρά να εξελιχθούν σε αναπόφευκτο γεγονός. Το ιαπωνικό hot hatch τα έχει ήδη βάλει με τα Subaru WRX STI και VW Golf R, για να πάρουν σειρά σήμερα οι μπροστοκίνητοι σφετεριστές. Σε ρόλο αουτσάιντερ το Hyundai Elantra N, υποσχόμενο ντέρμπι μέχρις εσχάτων το Honda Civic Type R.

Από πλευράς ισχύος, το GR Corolla τοποθετείται ανάμεσα σε Elantra και Civic. Ο τρικύλινδρος 1.600άρης τούρμπο παράγει 304 άλογα και 370 Nm, αν και η μικρότερη χωρητικότητα το τοποθετεί στην τρίτη θέση του «ροπάτου» βάθρου. Ο 2.0λιτρος τετρακύλινδρος T-GDI του Hyundai στέλνει 280 ίππους (292 με overboost) και 392 Nm στους εμπρός τροχούς, τη στιγμή που το προηγούμενο «Τάπερ» αντιπαραβάλλει 310 άλογα και 400 Nm από τον επίσης 2.0λιτρο VTEC Turbo. Η ζυγαριά αποτυπώνει την ύπαρξη τετρακίνησης στο Toyota, καθώς με 1.490 κιλά είναι το βαρύτερο των τριών (1.416κιλά το Civic, 1.445 το Elantra). Τα έξτρα διαφορικά, όμως, φροντίζουν να «ξεχρεώσουν» στην πράξη.

Πριν καν αφήσουν τους συμπλέκτες οι οδηγοί (όλα με 6τάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο), γνωρίζουμε πως αυτός του GR Corolla θα πρέπει να κάνει μεγάλο λάθος για να μην κερδίσει. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, με το μεγάλο αδερφό του GR Yaris να περνάει πρώτο τη γραμμή τερματισμού στο 400άρι, ακολουθούμενο από το Honda και λίγο πιο μακριά το Hyundai. Στις ρεπρίζ η κατάσταση αντιστρέφεται, με το Civic να κερδίζει σχετικά άνετα και το Corolla να επικρατεί με πολύ μικρή διαφορά έναντι του Elantra. Το κορεατικό sport sedan, ωστόσο, έκανε επική αντεπίθεση στο γύρο πίστας, πετυχαίνοντας μια τεράστια έκπληξη έναντι του τετρακίνητου και ισχυρότερου αντιπάλου του: 1.14.60 έγραψε το χρονόμετρο για το μεγαλύτερο N μοντέλο, 1.14.66 για το ισχυρότερο Toyota GR- που φόραγε και το Circuit Pack!

Get it on Google Play Download on the App Store