Πόσες καρότσες ρίχνει η Chiron στη Veyron; (+video)

Η Bugatti Veyron αποτελεί ορόσημο για την αυτοκίνηση. Έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 1.000 ίππων σε αυτοκίνητο παραγωγής, έκανε το ίδιο με τα 400 χλμ./ώρα, κόστισε δισεκατομμύρια εξέλιξης στη VW και πήγε τα supercars στο επόμενο επίπεδο: αυτό των hypercars. Πριν 16 χρόνια όλα αυτά, όμως.

Σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο να βλέπουμε τη διάδοχό της να ξεπερνά τα 490 χλμ./ώρα και να μεταφέρει την κουβέντα στα 500+ χλμ./ώρα! Η Chiron, βέβαια, δεν χρειάζεται κάποια εξελιγμένη έκδοση, όπως η Super Sport ή η Pur Sport για να τρομάξει με την ταχύτητά της. Ακόμα και η «βασική» έχει 1.500 άλογα και 1.600 Nm ροπής από τον τετρατούρμπινο 8.0 W16, κάνοντας τους 1.001 ίππους και τα 1.250 Nm της Veyron να χλωμιάζουν.

Ανάλογη εικόνα και στις επιδόσεις. Μέχρι τα 100 χλμ./ώρα από στάση, η διαφορά δεν είναι μεγάλη: 2,4 δλ. ανακοινώνει η Bugatti για τη Chiron, 2,5 δλ. για τη Veyron. Όσο ανεβαίνουν τα χιλιόμετρα όμως, τόσο αυξάνει η ψαλίδα. Μέχρι τα πρώτα 200 χλμ./ώρα η διαφορά έχει φτάσει στα 1,2 δλ. (6,1 δλ. η Chiron, 7,3 δλ. η Veyron), ενώ μέχρι τα 300 χλμ./ώρα από στάση αγγίζει τα 4 δλ. (13,1 δλ. και 16,7 δλ. αντίστοιχα). Άλλο να το διαβάζεις, βέβαια, άλλο να το βλέπεις.

Στην πράξη η Chiron, με πολύ απλά και περιγραφικά λόγια, είναι μια κατηγορία πάνω. Εξακοντίζεται από την εκκίνηση και χάνεται στον ορίζοντα, αφήνοντας το πάλαι ποτέ ταχύτερο αυτοκίνητο παραγωγής να συλλέγει σκόνη και καρότσες. Η διαφορά είναι τέτοια δε, που κυριολεκτικά δεν προλαβαίνεις να μετρήσεις πόσα μήκη ρίχνει η μια Bugatti στην άλλη! Από το 7.00 του video και κατά προτίμηση με τον ήχο κλειστό, καθώς οι κραυγές του οδηγού της Veyron τεστάρουν ακεραιότητα νεύρων.

Get it on Google Play Download on the App Store