Πραγματικό τεστ αποφυγής ταράνδου στη Σουηδία!

Η διαδικασία της απότομης αλλαγής λωρίδας εδώ και δεκαετίες λέγεται «τεστ αποφυγής ταράνδου». Μια ονομασία που πηγάζει από τις σκανδιναβικές χώρες (και κυρίως τη Σουηδία), που εφηύραν την αντίστοιχη δοκιμασία, ώστε να εξετάζουν τη συμπεριφορά των αυτοκινήτων στις απότομες αλλαγές κατεύθυνσης, που είναι απαραίτητες για να αποφεύγονται συγκρούσεις με τα συμπαθή τετράποδα. Ένα Tesla συμμετείχε σε πραγματικό τεστ, και μάλιστα αντέδρασε υποδειγματικά!

Τα πλάνα μας έρχονται από την dash cam ενός Model S στη Σουηδία. Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο κινείται σε χιονισμένο οδόστρωμα, εν μέσω σκότους, όταν ξαφνικά αποφασίζει να διασχίσει το δρόμο ένας τάρανδος. Το αυτοκίνητο έχει ενεργοποιημένο το σύστημα Autopilot, που γενικά έχει ακούσει πολλά για τις δυνατότητες αυτόνομης οδήγησης που μπορεί να προσφέρει. Στην προκειμένη πάντως, πήρε άριστα. Ο οδηγός του Tesla αντιλήφθηκε έγκαιρα τόσο την παρουσία του ταράνδου, όσο και την πορεία του, στρίβοντας το τιμόνι στην αντίθετη κατεύθυνση προκειμένου να το αποφύγει. Στη συνέχεια, τα ηλεκτρονικά τον βοήθησαν στις απαραίτητες διορθώσεις, ώστε να επαναφέρει το αυτοκίνητο στην ευθεία δίχως περιττά δράματα.

Το παρακάτω video θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμεύσει σε σεμινάρια οδικής ασφάλειας, δείχνοντας τον βαθμό αποτελεσματικότητας που μπορεί να έχει η συνεργασία μεταξύ ανθρώπινων αντανακλαστικών και ηλεκτρονικών συστημάτων. Επίσης, τεράστιο ρόλο παίζει και η σωστή προετοιμασία του αυτοκινήτου. Το Model S κατέστη δυνατό να πραγματοποιήσει σωστά τη μανούβρα αποφυγής, εν πολλοίς γιατί ήταν εξοπλισμένο και με χειμερινά ελαστικά.

 

Get it on Google Play Download on the App Store