Στα κόκκινα με το Hyundai i20 N (+video)

Το Hyundai i20 N έρχεται να προκαλέσει πανικό στην κατηγορία των hot hatches, αποτελώντας παράλληλα τη βάση για το νέο αγωνιστικό της εταιρίας, στο WRC.

Δεν είναι τυχαίο που οι Κορεάτες τονίζουν την έμπνευση του μικρότερου N από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, τόσο εμφανισιακά όσο και από πλευράς φιλοσοφίας. Η μεγάλη εισαγωγή του αέρα, οι δυο αιχμηροί αεραγωγοί στα άκρα του προφυλακτήρα για την ψύξη των φρένων, το έντονο splitter, οι εντυπωσιακές 18άρες ζάντες σε ελαστικά 215/40 Pirelli P-Zero, οι κόκκινες δαγκάνες των φρένων με το σήμα «N», το μικρό διάκενο μεταξύ ελαστικού και θόλου, οι πλαϊνές ποδιές, ο διαχύτης και η μεγάλη αεροτομή οροφής, χαρίζουν στο i20 N έντονη αγωνιστική εσάνς.

Φυσικά, τέτοια εμφάνιση χωρίς ανάλογο γκάζι θα ισοδυναμούσε με μισοδουλειά. Η Hyundai φημίζεται για τα ολοκληρωμένα προϊόντα της, ειδικά όταν φορούν τα σήματα του N Division. Πίσω από το πιο επιθετικό «μούτρο» της κατηγορίας, ο 1.600άρης τετρακύλινδρος τούρμπο T-GDI αποδίδει 204 ίππους στις 4.500-5.500 σ.α.λ. και 275 Nm ροπής στις 1.750-4.500 σ.α.λ., συνεργαζόμενος με 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο. Το προαιρετικό μπλοκέ N Corner Carving Differential βελτιστοποιεί το πέρασμα της ισχύος στο οδόστρωμα από τους εμπρός τροχούς, τη στιγμή που το βάρος είναι ίδιο με αυτό του σημερινού i20 Coupe WRC (1.190 κιλά).

Με αναλογία κιλών ανά ίππο στο 5,83, το i20 N είναι αναμενόμενα «ρουκετάκι»: 0-100 χλμ./ώρα σε 6,7 δλ. και τελική 230 χλμ./ώρα. Στο παρακάτω video μπορούμε να δούμε πώς είναι να πατάς τέρμα το δεξί πεντάλ, σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αυτοκίνητα του 2021.

Get it on Google Play Download on the App Store