Το Audi S3 «σβήνει» το πρώτο RS 3 (+video)

Το λανσάρισμα του πρώτου Audi RS 3, το 2011, σηματοδότησε τη δημιουργία των mega hatches. Της υπέρτατης μορφής hot hatch, με τετρακίνηση και ισχύ αρκετά έως πολύ πάνω από τα 300 άλογα. Τότε. Σήμερα τόση δύναμη έχουν πια τα «καυτά» χάτσμπακ, με τα «μεγάλα» να έχουν φύγει στα 400 ή και παραπάνω άλογα. Με άλλα λόγια, το Audi S3 και το RS 3 MK1 είναι πρακτικά ισοδύναμα.

Το carwow πήρε τα δυο «όπλα» από το Ίνγκολσταντ, συν τη BMW M240i xDrive, και τα έβαλε δίπλα-δίπλα στην ευθεία, προκειμένου να μας δείξει πόσο έχουν αλλάξει οι καιροί. Καταρχάς, η BMW έχει ενστερνιστεί τα συστήματα τετρακίνησης σε τέτοιο βαθμό, ώστε η M240i κατεβαίνει ως το απόλυτο φαβορί μεταξύ των τριών. Ο 3.0λιτρος εν σειρά εξακύλινδρος twinturbo παράγει 374 άλογα και 500 Nm ροπής, καλούμενος να κινήσει 1.790 κιλά. Τα δυο Audi είναι μεν ελαφρύτερα, αλλά και αρκετά πίσω σε ισχύ. Συνεπώς, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η μεταξύ τους μονομαχία.

Το RS 3 έχει 340 άλογα και 450 Nm, προσφορά του πεντακύλινδρου 2.5 TFSI, και ζυγίζει 1.575 κιλά. Το σημερινό S3 εμφανίζεται κατά τι ελαφρύτερο, στα 1.558 κιλά, και με 310 ίππους/400 Nm από τον 2.0λιτρο TSI. Θεωρητικά τα δυο αυτοκίνητα είναι κοντά μεταξύ τους, με το RS μάλιστα να φαντάζει σε πλεονεκτική θέση. Αυτά τα 11 χρόνια που τα χωρίζουν, όμως, κρύβουν διαφορές στην εξέλιξη τόσο του 7τάχυτου αυτόματου κιβωτίου DSG, όσο και του συστήματος Quattro.

Αμφότερα γίνονται ολοφάνερα με το που ξεκινάει η κόντρα. Η M240i xDrive δεν έχει αντίπαλο, αφήνοντας S3 και RS 3 στα «οικογενειακά» τους. Το νεότερο Audi εκκινεί καλύτερα, αλλάζει σχέσεις ταχύτερα και στο φινάλε, δεν δυσκολεύεται ιδιαίτερα να επικρατήσει του πάλαι ποτέ «τρομοκρατικού» πεντάθυρου.

Get it on Google Play Download on the App Store