Τσίτα τα γκάζια με Lancia Ypsilon Elefantino (+video)

Το γεγονός ότι η Lancia παραμένει ζωντανή και κάνει όνειρα για ένα καλύτερο αύριο, μέσω πλάνων για επερχόμενο crossover, οφείλεται καθαρά στο Ypsilon. Το ιταλικό μικρό έχει αναδειχθεί σε Άτλαντα «τσέπης», κρατώντας ολομόναχο στις πλάτες του την ασήκωτη ιστορία της εταιρίας του Βιτσέντζο Λάντσια.

Δείτε ακόμα: Αγέραστη Lancia Delta Integrale 2.0 HF Turbo (+video)

Το Ypsilon ανέκαθεν ήταν επιτυχημένο. Από το 1985 που παρουσιάστηκε ως Autobianchi Y10 και πρακτικά δημιούργησε την κατηγορία των premium μικρών, η βάση της Lancia χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης του αγοραστικού κοινού. Η δεύτερη γενιά -τυπικά πρώτη ως «Ypsilon»- εμφανίστηκε το 1995 και αμέσως εξελίχθηκε σε εμπορική επιτυχία. Η χώρα μας ήταν από τα καλύτερα μέρη για το αποκλειστικά δίθυρο αυτοκίνητο πόλης, που γνώρισε στιγμές εμπορικής δόξας. Κορυφαία έκδοση, η Elefantino Rosso. Aυτή με τον 16βάλβιδο 1.200άρη FIRE των 86 ίππων, σε μια εποχή που η συντριπτική πλειονότητα των μοτέρ ήθελαν 1.4 ή 1.6 λίτρα για να δουν τέτοια νούμερα.

Δείτε επίσης: 0-235 χλμ./ώρα με Fiat Punto GT (+video)

Το «πριόνι» των 1.246 κ.εκ. απέδιδε 86 άλογα στις 6.500 σ.α.λ. και 113 Nm στις 4.500 σ.α.λ., εξασφαλίζοντας επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 10,9 δλ. και τελική 177 χλμ./ώρα. Όπως θα δούμε όμως, οι ισχυρισμοί της Lancia παραήταν συγκρατημένοι. Με τέρμα γκάζι και το GPS να καταγράφει, η ανώτατη ένδειξη αποτυπώθηκε στα 191 χλμ./ώρα! Το κοντέρ δεν «κλέβει» ιδιαίτερα, δείχνοντας 200 χλμ./ώρα και φτιάχνοντας την διάθεση του οδηγού.

Δείτε ακόμα: Fiat Coupe «χαιρετάει» Honda Civic Type R (+video)

Get it on Google Play Download on the App Store