Νέο Skoda Kamiq με έμφαση στους βενζινοκινητήρες

Μετά από ένα διάστημα γεμάτο teaser και κατασκοπευτικές φωτογραφίες, γεμάτες μυστήριο, η Skoda αποκάλυψε με κάθε επισημότητα το ολοκαίνουργιο crossover της, με την ονομασία Kamiq.

Βέβαια το συγκεκριμένο όνομα κυκλοφορεί ήδη στην Κίνα, ωστόσο το ευρωπαϊκό παράγωγο δεν έχει καμία σχέση. Το νέο Kamiq είναι το τρίτο κατά σειρά SUV της τσέχικης εταιρίας, μετά τα Kodiaq και Karoq, τοποθετούμενο κάτω και από τα 2 στην γκάμα της Skoda. Αδελφό μοντέλο με τα SEAT Arona και το επερχόμενο VW T-Cross, το Kamiq βασίζεται στην πλατφόρμα-πασπαρτού του VW Group -την MQB– και καταλαμβάνει το εμπορικό πόστο των B-SUV, ένα από τα σημαντικότερα και πιο ραγδαία αναπτυσσόμενα επί συνόλου αυτοκίνησης.

Δείτε ακόμα: Ποια SUV βγάζουν λιγότερα προβλήματα

Εμφανισιακά οι ομοιότητες με το εξίσου νέο Scala, ιδιαίτερα πίσω, είναι παραπάνω από εμφανείς. Στο εμπρός μέρος ξεχωρίζει η ιδιαίτερα αιχμηρή διαμόρφωση των φώτων ημέρας, τα οποία αποτελούν συνέχεια του πλαισίου της μάσκας. Οι προβολείς βρίσκονται κάτω από αυτά και σηματοδοτούν την αντίστροφη διαμόρφωση από αυτή που συναντάμε στα Kodiaq και Karoq, όπου οι προβολείς είναι πάνω και τα φώτα ημέρας χαμηλά στον προφυλακτήρα. Στο πίσω μέρος η σχεδίαση των φωτιστικών σωμάτων και τα γραφικά των LED «φωνάζουν» Scala. Οι τροχοί κυμαίνονται από 16 εως 18 ίντσες και συγκριτικά με το χάτσμπακ.

Και αν το πίσω μέρος «φωνάζει», το εσωτερικό «κραυγάζει» πως προέρχεται από το πολυαναμενόμενο μικρομεσαίο χάτσμπακ των Τσέχων. Η διαμόρφωση του ταμπλό με την οθόνη αφής (6,5/8/9,2 ίντσες αναλόγως έκδοσης) στο πάνω μέρος του, οι γραμμές, ο σχεδιασμός των αεραγωγών, τα υλικά, όλα είναι προέλευσης Scala – κάτι που μόνο ως θετικό εκλαμβάνεται, όταν αναλογιστούμε πως η ίδια η VW αναφέρει πως το τελευταίο θα απειλεί ευθέως το Golf σε επίπεδο ποιότητας. Φυσικά οι χώροι και η πρακτικότητα δεν θα μπορούσαν να μην συγκαταλέγονται στις προτεραιότητες ενός Skoda, με τα 4.241 χλστ. του μήκους (1.793 χλστ. το πλάτος, 1.531 το ύψος) να προσφέρουν 400 λίτρα χώρου αποσκευών, τα οποία γίνονται 1.395 με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων. Οι Τσέχοι δηλώνουν υπερήφανοι για την ευρυχωρία του νέου τους μοντέλου, υπογραμμίζοντας την απόσταση μεταξύ της πλάτης εμπρός και πίσω καθισμάτων, η οποία φτάνει τα 77 εκατοστά και καταδεικνύει τον «αέρα» που απολαμβάνουν οι πίσω επιβάτες του Kamiq.

Διαβάστε επίσης: Skoda Karoq από 199 ευρώ το μήνα

Κάτω από το compact και δυναμικό αμάξωμα, συναντάμε μια πλήρη γκάμα TSI και έναν πετρελαιοκινητήρα. Ο 1.000αρης TSI προσφέρεται σε 3 διαφορετικές παραλλαγές, με την βασική να βρίσκεται στους 90 ίππους και να συνδυάζεται με φυσικό αέριο (1.0 G-TEC), την «μεγάλη» στους 115 και ανάμεσά τους αυτή με τους 95. Μόνο ο «115αρης» συνδυάζεται με 6αρι χειροκίνητο κιβώτιο, ενώ αυτό το μοτέρ μαζί με τον 1.5 TSI των 150 ίππων και τον 1.6 TDI των 115 προσφέρεται και με το 7αρι αυτόματο διπλού συμπλέκτη DSG. Το Kamiq είναι αποκλειστικά μπροστοκίνητο, οπότε οι πιο περιπετειώδεις μπορούν να περιμένουν την έκδοση Scout, με την αυξημένη απόσταση από το έδαφος και τα προστατευτικά περιμετρικά του αμαξώματος, αλλά όχι σύστημα τετρακίνησης.

Η διάθεση του Kamiq αναμένεται να ξεκινήσει κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι.

 

Get it on Google Play Download on the App Store