Ο επικός ήχος του V12 στο Toyota Century (+video)

Τα κορυφαία μοντέλα στις γκάμες των εταιριών, οι λεγόμενες «ναυαρχίδες», έχουν μια και μόνο αποστολή: την τόνωση του κύρους και την προβολή των προσόντων της εκάστοτε αυτοκινητοβιομηχανίας, σε μια εκτέλεση όπου το κόστος και η προσφορά τεχνολογίας δεν έχουν -τηρουμένων των επίσης εκάστοτε αναλογιών. Το Century είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Δείτε ακόμα: TOM’S Toyota Century για αυτοκρατορικά γκάζια

Από το 1967 αποτελεί την κορωνίδα της Toyota, υπηρετώντας μέχρι και τον ίδιο, τον Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας! Η σημερινή, τρίτη γενιά του έχει περάσει στην υβριδική εποχή,με έναν 5λιτρο V8 να συνδυάζεται με ηλεκτροκινητήρα. Και μπορεί να αποδίδει 431 άλογα, όμως από ηχητικής πλευράς δεν μπορεί να σταθεί δίπλα στον απερχόμενο ατμοσφαιρικό V12 των 5.0 λίτρων. Ειδικά όταν ενισχύεται από ένα σύστημα εξαγωγής, που κοστίζει πάνω από 16.000 ευρώ!

Το Technical Garage Sasaki μπορεί να μην το έχετε ακουστά. Δύσκολα, όμως, να συμβαίνει το ίδιο με τις ξακουστές εξατμίσεις του, με την ταιριαστή επωνυμία «Brilliant Exhaust», που κάνουν πολυτελή αυτοκίνητα να ακούγονται σαν μονοθέσια της Formula 1. O Sasaki-san ειδικεύεται στην ακουστική ενίσχυση πολυκύλινδρων μοτέρ, ειδικότερα V12. Πήραμε μια πολύ γερή νότα από το έργο του Ιάπωνα «μαέστρου», στο άκουσμα αυτής της Mercedes S600 W140. Το αντίστοιχο από το Αΐτσι, στη δεύτερη γενιά του, είχε επίσης 12 κυλίνδρους κάτω από το καπό. Οπότε τι πιο φυσιολογικό, από τον Sasaki να εξελίσσει το αντίστοιχο σύστημα εξαγωγής για το «πατριωτάκι» του;

Διαβάστε επίσης: Ο μεθυστικός ήχος της Alfa Giulia Sprint GT Veloce (+video)

Οι Brilliant εξατμίσεις δεν ανεβάζουν την απόδοση, οπότε η εργοστασιακή ισχύς των 280 ίππων στις 5.200 σ.α.λ. και των 481 Nm ροπής στις 4.000 σ.α.λ. παραμένει αμετάβλητη. Ο ήχος, ωστόσο, μπορεί πλέον να κοντράρει ακόμα και Pagani Zonda. Αφεθείτε στο τραγούδι της ιαπωνικής «Σειρήνας»

Get it on Google Play Download on the App Store