Πόσο αποτελεσματική είναι η τετραδιεύθυνση; (+video)

H τετραδιεύθυνση δεν είναι κάτι καινούργιο στον χώρο της αυτοκίνησης. Πρωτοεμφανίστηκε το 1986 στην επιτομή της τότε τεχνολογίας Porsche 959, ενώ 2 χρόνια αργότερα βρήκε τον δρόμο για την αυτοκίνηση ευρείας παραγωγής, μέσω των Honda Prelude και Mazda 626.

Δείτε ακόμα: Η τετραδιεύθυνση του Renault Megane RS (+video)

Οι πίσω τροχοί συνδράμουν στην κατευθυντήρια τροχιά του αυτοκινήτου, αναλόγως ταχύτητας και ρυθμίσεων του εκάστοτε κατασκευαστή. Στις χαμηλές ταχύτητες στρίβουν σε αντίθετη φορά από τους εμπρός, περιστρέφοντας το πίσω μέρος και συνδράμοντας στην βελτίωση της ευελιξίας μέσω της μείωσης του κύκλου στροφής. Στις υψηλές ακολουθούν την φορά της γωνίας στο τιμόνι, βελτιώνοντας την ευστάθεια και την εμπιστοσύνη που αυτή εμπνέει στον οδηγό. Συνήθως την συναντάμε σε μοντέλα υψηλών επιδόσεων και supercars (όπως η Porsche 911 GT3 RS και η Ferrari 812 Superfast), SUV αναλόγου βεληνεκούς (Audi Q7, Porsche Cayenne, Lamborghini Urus), πολυτελείς λιμουζίνες (BMW Σειρά 5, Αudi A6, A7, A8), υπερ-πολυτελή μοντέλα του είδους (Bentley Flying Spur), αλλά και πιο καθημερινά οικογενειακά, όπως το Acura TLX. Πόσο αποτελεσματική είναι, όμως; Ειδικά όταν εφαρμοστεί σε ένα από τα πιο καλοπουλημένα αυτοκίνητα παγκοσμίως;

Το Ford F-150 αποτελεί το διαχρονικό best seller στην αγορά των Η.Π.Α., αλλά και της Βορείου Αμερικής γενικότερα. Όλως περιέργως, μια κατηγορία που θα επωφελούνταν τα μάλα από την παρουσία τετραδιεύθυνσης, δεν διαθέτει ούτε ένα μοντέλο εξοπλισμένο με την εν λόγω τεχνολογία. Τα pick up έχουν μεγάλες διαστάσεις -ειδικά αυτά που πωλούνται στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού-, κινούνται σε δύσβατα τερέν που απαιτούν ευελιξία και η έλλειψη βάρους στον πίσω άξονα (όταν είναι άδεια η καρότσα) δεν θα είχε πρόβλημα με ενίσχυση της σταθερότητας στις υψηλές ταχύτητες. Ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές εξαρτημάτων της αυτοκινητοβιομηχανίας, η ZF, δεν θα μπορούσε να μην έχει σύστημα τετραδιεύθυνσης στο «οπλοστάσιό» της.

Διαβάστε επίσης: Νέα Bentley με 635 ίππους και τετραδιεύθυνση

Αυτή την περίοδο το δοκιμάζει σε ένα demo car F-150, προκειμένου να διαπιστωθούν τα οφέλη που θα μπορούσε να έχει σε αγροτικά αυτοκίνητα. Και όπως φαίνεται στο video που ετοίμασαν οι ειδήμονες του The Fast Lane Truck, δεν είναι λίγα.

Get it on Google Play Download on the App Store