Spoon Honda Jazz με μοτέρ Type R «ξυρίζει» (+video)

Το νέο Honda Jazz διατίθεται αποκλειστικά ως υβριδικό και, οδηγώντας το στη Γερμανία, δεν μπορούμε να κρύψουμε πως μας έλειψε ο «αλήτικος» χαρακτήρας του προηγούμενου 1.5 i-VTEC 130 PS. Σπορ έκδοση δεν προτίθενται να παρουσιάσουν οι Ιάπωνες, οπότε όσοι ενδιαφερόμενοι για κοφτιασμένες καταστάσεις με Jazz, θα πρέπει να αποτανθούν στην προηγούμενη γενιά του. Και, φυσικά, στη βελτίωση.

Δείτε ακόμα: Οδηγούμε τα νέα Honda Jazz και Honda e

Η Spoon είναι από τους πιο φημισμένους αναμορφωτές Honda και εννοείται πως το Jazz δεν θα μπορούσε να μην απολαμβάνει της φροντίδας της. Ο 1.500άρης VTEC των 130 ίππων αποτελεί παρελθόν, με τον K20A να παίρνει τη θέση του. Ο θρυλικός ατμοσφαιρικός 2λιτρος έχει γράψει Ιστορία κάτω από τα καπό των Civic Type R EP3/FN2 και του Integra Type R DC5. Με εργοστασιακή απόδοση μεταξύ 200 και 220 ίππων, εδώ έχουμε να κάνουμε με νέα ECU και πολλαπλές εισαγωγής/εξαγωγής, που ανεβάζουν την ισχύ στα 235 άλογα στις 8.800 σ.α.λ. και τα 225 Nm ροπής. Για το στήσιμο φροντίζει πλήρως ρυθμιζόμενη ανάρτηση και μηχανικό μπλοκέ διαφορικό, καθιστώντας το κιτρινόμαυρο σουπερμίνι κανονικό hot hatch.

Δείτε επίσης: Honda Integra Type R «γαζώνει» με 9.000 σ.α.λ. στην autobahn (+video)

Επιδόσεις δεν ανακοινώνονται, όμως με βάρος 1.050 κιλών και 235 ίππους στους εμπρός τροχούς η αναλογία κιλών ανά ίππο (4,46) είναι κατά πολύ καλύτερη από του τελευταίου Integra Type R, των 1.266 κιλών και 220 ίππων (5,75 κιλά ανά ίππο). Οπότε, τα 6,4 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα και τα 240 χλμ./ώρα του DC5, μάλλον φαντάζουν πολλά για το Spoon Jazz. Το κοντύτερο γρανάζωμα του κιβωτίου, λογικά θα το καθιστούν σαφώς ταχύτερο στο 0-100 (ενδεχομένως και κάτω από τα 6 δλ.), αλλά θα το τοποθετούν πιο κάτω από τα 240 χλμ./ώρα. Όπως και να ‘χει, με τέτοιο ήχο και ρυθμό, το βελτιωμένο Jazz θυμίζει τις ένδοξες εποχές των ατμοσφαιρικών Honda.

Δείτε ακόμα: Το Honda NSX Type R «ρίχνει» στο καινούργιο! (+video)

Get it on Google Play Download on the App Store