Οι λεπτομέρειες του νέου Citroen C4 (+video)

Η επιστροφή του C4 είναι το γεγονός της χρονιάς για την Citroen, πραγματοποιώντας φαντασμαγορικό comeback και αφήνοντας στο παρελθόν την χάτσμπακ εκδοχή του. Οι Γάλλοι μας δίνουν τις λεπτομέρειες του νέου τους μοντέλου, το οποίο αναμένεται να εξελιχθεί σε best seller.

To νέο C4 αντικαθιστά το C4 Cactus, το οποίο βρίσκεται στο τέλος του κύκλου ζωής του (το 2014 παρουσιάστηκε, με ένα ενδιάμεσο facelift) και τοποθετείται ανάμεσα στα C3 Aircross και C5 Aircross. Εμφανισιακά και εμπορικά, το ολοκαίνουργιο C4 «πατάει» σε 3 κατηγορίες: αυτή των παραδοσιακών χάτσμπακ, των crossover και των κουπέ SUV. Η εμφάνιση δεν έχει καμία σχέση όχι μόνο συγκριτικά με το Cactus ή -πολύ περισσότερο- με το τελευταίο 5θυρο C4, αλλά ούτε με οτιδήποτε συναντάμε στην γκάμα της Citroen.

Δείτε ακόμα: Γιατί το Citroen XM είχε το 13ο παράθυρο;

Στο εμπρός μέρος, η διαμόρφωση με τα διπλά φωτιστικά σώματα δεν θα μπορούσε να λείπει, με σχήμα V εδώ. Τα LED ημέρας σχηματίζουν αγκύλη και χωρίζονται σε δυο τμήματα, ακολουθώντας τις γραμμές της μάσκας. Προαιρετικά, τα φώτα είναι full LED τόσο στα πορείας, όσο και τα ομίχλης. Τα μεγάλα νέα αφορούν το προφίλ και το πίσω μέρος, όπου η έντονα κεκλιμένη οροφή και το πίσω παρμπρίζ δυο επιπέδων, χαρίζουν στο γαλλικό μικρομεσαίο μια χαρακτηριστική παρουσία.

Μοναδική ρετρό πινελιά η διαμόρφωση της οροφής στο σημείο του τρίτου παραθύρου, που παραπέμπει στο ιστορικό GS. Εξάλλου οι Γάλλοι είναι υπερήφανοι για την κληρονομιά που αναλαμβάνει το νέο C4, καθότι πρεσβεύει την 10η γενιά μικρομεσαίων οικογενειακών του κατασκευαστή από το Saint-Denis. Το κόψιμο στο πίσω μέρος, αποτελεί νύξη στο τρίθυρο C4 1ης γενιάς.

Διαβάστε επίσης: Γνωρίζετε το Wankel Citroen GS Birotor;

Τα πατενταρισμένα Airbumps είναι επίσης παρόντα, όπως και η πρωτοποριακή ανάρτηση Progressive Hydraulic Cushions που πρωτοείδαμε στο C5 Aircross. Συνολικά, η Citroen έχει κατοχυρώσει πάνω από 20 πατέντες για την διάταξη της ανάρτησης, προκειμένου να εξασφαλίσει πως το νέο C4 θα χαρίζει στους επιβάτες του την αίσθηση «μαγικού χαλιού». Μια αίσθηση που εντείνεται από τα καθίσματα Advanced Comfort, που έρχονται να πλαισιώσουν στο ρόλο του πρωταγωνιστή την οθόνη των 10 ιντσών στο κέντρο του ταμπλό, με τον ψηφιακό πίνακα οργάνων και το head-up display να διατίθενται προαιρετικά. O χώρος αποσκευών, τέλος, είναι 380 λίτρα.

Οι δυνατότητες εξατομίκευσης είναι πολλές, προσφέροντας στον αγοραστή 31 διαφορετικούς συνδυασμούς για το εξωτερικό και 6 για το εσωτερικό. Οι ζάντες ξεκινούν από σιδερένιες 16άρες και φτάνουν μέχρι 18άρες αλουμινίου, με το ηλεκτρικό e-C4 να διαθέτει το δικό του, ξεχωριστό σχέδιο.

Δείτε ακόμα: Πάει με 3 ρόδες το Citroen DS; (+video)

Αυτή είναι και η μοναδική έκδοση για την οποία έχουμε τεχνικά χαρακτηριστικά. Μια μπαταρία 50 kWh τροφοδοτεί τον ηλεκτροκινητήρα, που παράγει 136 ίππους και 260 Nm ροπής επιταχύνοντας το αυτοκίνητο στα 100 χλμ./ώρα από στάση σε 9,7 δλ., με την τελική να φτάνει τα 150 χλμ./ώρα. Η αυτονομία μπορεί να φτάσει έως τα 350 χλμ. (σε κύκλο WLTP) και η εγγύηση για την μπαταρία ανέρχεται στα 8 χρόνια ή 160.000 χλμ., για το 70% της χωρητικότητας. Με τη χρήση ταχυφορτιστή 100 kW, φορτίζει στο 80% εντός 30 λεπτών. Σε οικιακή πρίζα πάντως, ο χρόνος φόρτισης μπορεί να ξεπεράσει τις 24 ώρες. Με τη χρήση Wallbox, o χρόνος μειώνεται στις 5-7,5 ώρες.

Στο βενζινοκίνητο μέτωπο έχουμε τον 1.2 PureTech από 100 έως 155 ίππους, ενώ στο ντίζελ τον 1.5 BlueHDi σε εκδόσεις 110 και 130 ίππων.

 

Get it on Google Play Download on the App Store