Η μαγεία του κλασικού χειρόφρενου (+video)

Το κλασικό, χειροκίνητο χειρόφρενο τείνει σιγά – σιγά προς εξαφάνιση, αφού ολοένα και περισσότερα αυτοκίνητα εφοδιάζονται με ηλεκτρικό. Ο παραδοσιακός μοχλός αντικαθίσταται με ένα κουμπάκι και μάλιστα, έρευνες στη Μεγάλη Βρετανία έχουν δείξει πως μόλις το 37% των αυτοκινήτων που πωλούνται εκεί εφοδιάζονται με το πατροπαράδοτο χειρόφρενο.

Δείτε ακόμα: Πατάμε το κουμπί όταν «δένουμε» το χειρόφρενο;

Η αλήθεια για την κλασική διάταξη, όσο ρομαντικοί κι αν είμαστε, λέει πως το ηλεκτρικό προσφέρει μια σειρά από πλεονεκτήματα. Απελευθέρωση χώρου στην κονσόλα, σιγουριά στο «κούμπωμα», ευκολία χρήσης σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης κ.λπ. Έχουμε αναλύσει διεξοδικά τα συν και τα πλην της κάθε διάταξης, με το ψυχρό ζύγι του ορθολογισμού να βγάζει νικητή την τεχνολογία. Όμως κανένα μοτεράκι, κανένα λογισμικό, κανένας διακόπτης και ουδέν ηλεκτρονικό, μπορεί να υποκαταστήσει το χορταστικό τράβηγμα του λεβιέ εν όψει στροφής!

Διαβάστε επίσης: Ποιες μάρκες επιμένουν στο μηχανικό χειρόφρενο;

Λίγο πριν, για να φορτίσεις την ουρά από την ευθεία και να πλασαριστείς πριν τη στροφή, ή ταυτόχρονα με την τιμονιά, για πιο επιθετικό γλίστρημα, το κλασικό χειρόφρενο είναι ο καλύτερος φίλος του ενθουσιώδους οδηγού. Μέχρι πρότινος, τα Hyundai i30 N και Skoda Octavia RS ήταν από τα ελάχιστα γρήγορα αυτοκίνητα που έδιναν την ελευθερία του λεβιέ στον οδηγό. Η νέα RS μπήκε στην ηλεκτρική εποχή και μένει να δούμε τί θα κάνουν οι Κορεάτες με το ανανεωμένο N. Το video που ακολουθεί, προέρχεται από το λανσάρισμα της προηγούμενης Octavia, μετά το facelift του 2017. Εξυπακούεται ότι οι «χουλιγκανισμοί» με το χειρόφρενο επιβάλλεται να πραγματοποιούνται σε ελεγχόμενο περιβάλλον, ιδανικά σε πίστα. Με αυτά κατά νου, «γυρίστε» και απολαύστε υπεύθυνα!

Get it on Google Play Download on the App Store