Τι γνωρίζουμε για το ολοκαίνουργιο Lada Niva;

Νέο Niva ζήταγε ο κόσμος, νέο Niva παρουσίασε η Lada. Μπορεί να κυκλοφορούσε από το 1998 με τα σήματα της Chevrolet, όμως το πεντάθυρο off roader που παρουσιάστηκε με τα σήματα της ρωσικής φίρμας, τυπικά σηματοδοτεί την 2η γενιά του ιστορικού εργαλείου που βρίσκεται κοντά μας από 1966 (και από το 2014 ονομάζεται «4×4». Οι Ρώσοι, πάντως, δεν έχουν σταματήσει να σχεδιάζουν μια κατ’ ουσία νέα γενιά Niva.

Δείτε ακόμα: Οι τιμές του νέου Lada Niva vs Lada 4×4

Η AvtoVAZ παρουσίασε προ διετίας το πρωτότυπο 4×4 Vision. Βάσει ανακοινώσεων, επρόκειτο για ένα compact SUV με σκοπό να πάρει θέση στην γκάμα, πάνω από το XRay Cross. Βάσει πραγματικότητας και διάθεσης των Ρώσων, αποτελούσε τον προπομπό της επόμενης μέρας για το Niva. Έκτοτε, το Vision έχει παραμείνει στο στάδιο του λειτουργικού πρωτοτύπου, αλλά και στην επικαιρότητα. Η παρουσίαση του νέου-παλιού Niva δεν ακυρώνει τα πλάνα για λανσάρισμα ολοκαίνουργιου αντικαταστάτη, εν πολλοίς βασισμένου στις επιταγές του 4×4 Vision Concept.

Διαβάστε επίσης: Τι κάνει μοναδικό στην Ευρώπη το Lada Vesta Cross;

Το project είναι καθόλα «ζωντανό», καθώς η AvtoVAZ διεξάγει έρευνες –όπου συμμετέχει κυρίως το κοινό- σχετικά με την ονομασία και τα εξοπλιστικά επίπεδα που θα ήθελαν οι υποψήφιοι αγοραστές από το νέο μοντέλο. Οπότε, το μόνο σίγουρο είναι πως ολοκαίνουργιο SUV θα δούμε από τη Lada. Το αν θα λέγεται «Niva», παραμένει άγνωστο. Προς το παρόν, έχουν κατοχυρωθεί τα εξής ονόματα: Tensa, Forta, Kayna, Svoboda, Fortuna, ακόμα και το Kamchatka. Μαζί τους, και το «Niva X». Καθίσταται σαφές, λοιπόν, πως πρόθεση των Ρώσων είναι να διατηρήσουν το τρέχον Niva, τοποθετώντας το καινούργιο SUV στο πάνω άκρο της γκάμας.

Δείτε ακόμα: Πόσα μηνιάτικα κόστιζε ένα Lada το 1983;

Αναφορικά με τα μηχανικά μέρη, η σύγχρονη εμφάνιση επιτάσσει το ανάλογο πάτωμα. Η πλατφόρμα CMF-B των Renault-Nissan θα αποτελέσει την βάση, με το νέο ρωσικό SUV να μοιράζεται τεχνολογία με τα Renault Clio/Captur, Nissan Juke, Renault Samsung XM3 και το επόμενο Dacia Sandero. Κάτι που σημαίνει ότι μιλάμε για υπερσύγχρονα μοτέρ βενζίνης και ντίζελ, αλλά και plug-in υβριδικά σύνολα, όχι όμως τετρακίνηση! Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για λανσάρισμα προς τα τέλη του 2021. Για να δούμε…

Get it on Google Play Download on the App Store